Home  :  Contribute  :  Advanced Search  :  Site Statistics  :  Directory  :  Forum  :  Media Gallery  :  Links  :  Polls  :  Calendar  
VratnicaUSA
Friday, December 15 2017 @ 12:41 PM MST    Click here to enjoy some music while visiting this web site.

 Forum Index > General discussion > Suveniri Vratnickih Politicara New Topic Post Reply
 SUDJENE U HAGU
 |  Printable Version
Anonymous: ZPetrovich --Hah- VOISLAV SESELJ
 November 09 2007 21:37 PM (Read 9496 times)  


Ovo ce biti nainteresantnij i najprofesionalniji sudskiki proces ,posle Ninberskog Procesa. ; De fakto il de Jure » Nasi mladi Pravnici naucice ;Logiku, ,,Logika Treba,da Bude Kriterijum Pravde" Suda Pravde il ne Pravde ! Zato preporucujemo Vam, da, kad imate vremena posetite ovaj SITE ,za Vasu Nadgradnju, kako intelektualnu,a jos vise profesionalnu.. http://www.vojislavseselj.org.yu/ » http://www.srs.org.yu/ » http://www.antiglobalizam.com/


 
Quote
Anonymous: Bg Politika
 January 09 2008 20:57 PM  
za četvrtak 10. januar 2008.
Najstariji dnevni list na Balkanu.
Prvi broj izašao 25. I 1904.
Osnivač Vladislav Ribnikar.


početna o nama politika izdanja impresum oglašavanje kontakt ARHIVA ЋИР lat


vesti

Svet
Politika
Društvo


Slobodan Antonić
Tema dana
Hronika
Ekonomija
Kultura
Sport


Sonja Liht

Politika
Tužilac traži izuzeće sudije Harhofa


srki srki (), 09.01.2008, 23:01
Pitam se sta su za sutra smislili?Zasto ce sutra da prekinu sudjenje?ovo je ludilo kakvog ja mislim nigdje nema.Evo Srbijo sta te ceka u evropi.


cobu (nyto@yours.com), 09.01.2008, 20:23
ljudi, da li mislite da zapadna javnost uopste zna da je u hagu tamo neko sudjenje seselju? ili jos vaznije, da li je nekoga briga, osim nas srba, sta se desava na tom sudjenju? nesto ne bih rekao. mozda ce buduci studenti prava pominjati ili izucavati ovu farsu ali on trenutno nikome nista ne znaci. ono sto je bitno i sto se cuje je krajnji ishod: seselj je umro ili seselj je osudjen na toliko i toliko zbog genocida. kako se doslo do te presude, ko te pita......a koga je i briga?


Posmatrac (), 09.01.2008, 17:26
Evroatlanske integracije hoce da sklone Seselja sa TV za vreme izbora u Srbiji. Jevtino i sramno.


Slavko (), 09.01.2008, 17:24
Jos jedan poen za Seselja! Ako se dan po jutru poznaje, ovaj proces ce Seselj dobiti mnogo lakse nego sto je i sam zamisljao. Tuzilastvo je razbijeno "padom" americkog vestaka, koji im je bio glavna uzdanica da uopste nesto postignu. Sada ce odugovlaciti do besvesti i na svaki nacin provocirati Seselja na neku neodmerenu reakciju, ali i za to ima leka i optuzeni ima niz nacina da poentira bez "padanja u vatru", narocito kod samih sudija koji su mu sada jos vise naklonjeni.


Nostradamus (), 09.01.2008, 16:43
Ma SHEKI je gospodin i kad spava!


Očekivano (-), 09.01.2008, 15:50
Sud i tužilaštvo su shvatili s kim imaju posla. Nisam pravnik, ali je očigledno da je ovo taktizranje protiv optuženog koje će u budućem vremenu biti sve izraženije. Fingirano testiranje optuženog s jednostavnijeg nivoa na sve viši nivo. Zadaci za optuženog će biti sve teži (otuda srdačnost glavnog sudije koji je „neočekivano“ ne pristrasan). Kao da mu kažu:...“ sad ćeš genije da vidiš koju sve širinu ima pravna nauka“. Ako se krene tim putem jedan ljudski vek je kratak da isprati sva proceduralna grananja. U fudbalu se, u slengu, to kaže da lopta ide okolo i držati je što duže u nogama. Da se troši vreme (optuženi je to već prepoznao i sada sledi taktički, novi viši nivo (udar). Mi ni ne slutimo koliko pravnih stručnjaka je angažovano, širom sveta u ovom procesu protiv optuženog, koji će tek dobiti na publicitetu. Nije isključeno ni to da tužilaštvo iz nemoći, na kraju, najavi štrajk glađu zbog „pristrasnosti“ suda prema optuženom.


Nikolaj G.J, (domi_gm@yahoo.com), 09.01.2008, 15:16
@purenjak (purenjak@hotmail.com), 09.01.2008, 10:52 "...Sta je tuzilastvo htelo sa njom nije mi jasno...". Prvo, nisam pristalica SRS′a. Drugo. Nije pitanje, šta je tužilaštvo htelo, već taj ko je nagovorio tužliaštvo na ovaku lakrdiju( naravno, milsim na neke pojedince i grupe iz Srbije).


Dusan (), 09.01.2008, 15:03
Joj "demokratijoto"nebrukajse, pusti coveka kuci


rile (), 09.01.2008, 14:14
Gospodine Šešelj, i Vi ste svesni da se tek sada vodi prava bitka sa fašistima svih država. Primirje su iskoristili da usavrše sredstva, predstavljaju se kao anđeli a pravi su đavoli. To je poznato svakom dobrom i poštenom čoveku. Ali bitka će biti velika, jer se zla mnogo nakotilo. Želim Vam svu sreću uz Božiju pomoć. Hristos se rodi. Vaistinu se rodi.


slobodan veljkovic (slobodanv@ncrc.ac.yu), 09.01.2008, 14:05
banane uzvraćaju udarac, 11.436.397. deo čuvene sage o izigravanju lažnog moralnog i lažnog demokratskog stanja duha, neke lažne pametnije srbije. pozdrav svim dobrim ljudima


Marko (bakim@gmail.com), 09.01.2008, 14:00
Doveo je Seselj u mat poziciju i do proslackog stapa jednu celu zemlju, pa zasto ne bi i jedan takav sud. Seselju treba suski zabraniti da se vise ikada bavi politikom!


BOGDAN GLADANAC (gladanac@sympatico.ca), 09.01.2008, 13:08
GOSPODINE SESELJ, ZELIM VAM DOBRO ZDRAVLJE I DUG ZIVOT. HRISTOS SE RODI..


Miodrag Tosic (tosicmp4@fon.bg.ac.yu), 09.01.2008, 12:51
Slagao se neko sa dr Seseljem ili ne, voleo ga ili ne, podrzavao ili ne, opste je misljenje da je on Haski sud doveo u mat poziciju i da je to mozda pocetak kraja tog suda. Uspeo je da svetsku javnost pridobije jer je dokazao da njegovo sudjenje ima veze sa svim samo ne i sa sudjenjem i sudom. Mozda je taj sud i zasluzio da na sraman nacin nestane sa politicke scene.


Nikola (nikola@peking.com), 09.01.2008, 12:47
Da je Haski tribunal cirkus to vec svi znamo. Verujem da ce Seselj na kraju biti oslobodjen ili u najgorem slucaju biti osudjen na "time served" kao i Sljiva i pusten na slobodu. No nemogu da se ne radujem da je pravda, na neki cudan nacin, ipak zadovoljena. GOSPODINE SESELJU, OKLIZNUO SE SUDIJA NA BANANU, PET PUTA, PA MORAMO DA GA OPOZOVEMO I POCNEMO PROCES IZPOCETKA. Kako ono srpska poslovica: ko drugom jamu kopa.... Kada se Seselj vrati u Srbiju za jedno 2-3 godine, da li ce postati nacionalni heroj zavisi od samih Srba. Ako Srbi i dalje veruju u klizanje na banane, ako Srbi i dalje veruju da je ono sto je Seselj radio 90-tih -- da je ono sto Haski tribunal radi danas -- nacin da se vodi politika, sudstvo, da je sve to dobro i da je to pravda, pa ko koga zaj*.... onda Srbi i ne zasluzuju mnogo vise od onoga sto im se nudi u Hagu. Gospodo demokrate, dobili ste na poklon od Evrope i SAD 5-6 godina Seselj-free da dignete Srbiju na nivo iznad Seselja. Vreme polako istice.


nenad Gromović (gsprs@EUnet.yu), 09.01.2008, 11:59
Ima mnogo toga što kod god gospodina Šešelja ne odobravam, ali je jedno zasigurnoSurprised!vo za sada odlično radi i svak mu čast.I još nešto je zasigurno:predsedenik naše Srbije pa i Vlada naše Srbije za sada gotovo ništa ne čine u zaštitu našeg sugrađanina Šešelja.Ružno i tužno. Na Haški sud ili ti tribunal, ispostavu USA, M.Z. ne treba trošiti reči iako smatram da svima koji su počinili krivična dela, postupali u suprotnosti sa zakonom... treba suditi i osuditi.


Vanja (), 09.01.2008, 11:47
Postoji opšte slaganje oko Šešelja i tzv. haške pravde. Međutim ključno u Šešeljevoj odbrani je bila rečenica gde uzgredno konstatuje da se njemu sudi za verbalni delikt a da nikog iz hrvatske tadašnje vlasti nisu procesuirali za progon stotine hiljada hrvatskih građana srpske nacionalnosti


mihailovic .. (-), 09.01.2008, 11:22
Haski sud gledajuci pravno jedna nelegalna institucija koja je stvorena da bi se sudilo pojedinim zemljama. Ako jedan sud je stvoren od UN koji predstavlja svetsku organizaciju tada sud mora da bude vazeci za sve zemlje sveta bez izuzetaka . Nazalost pravnici vlade Srbije su pokazali veliku nestrucnost legalizujuci sud koji se bazira na nelegalnim osnovama.. UN sud je ili za sve ili za nikog,ne moze se pravno selektirati sud koji samo vazi za neke zemlje a za druge je nevazeci. Ne branim nikoga ko je u Hagu,svi koji su pocinili zlocine nek odgovaraju pred sudom UN ali tada mora to vaziti za sve zemlje sveta uklucujuci i USA.
 
Quote
Anonymous: Genijalc Sesel
 February 08 2008 19:40 PM  
VOJA RAZBUCAO SVEDOKA OPTUŽBE
Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti odao priznanje lideru SRS rekavši da je njegova erudicija zapanjujuća jer gotovo sve zna

BEOGRAD - Vojislav Šešelj održao je lekciju svedoku optužbe Ivu Tomiću, francuskom magistru slavistike, koji je u hašku sudnicu pozvan kako bi objasnio ideologiju velike Srbije. Čak mu je predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti odao priznaje rečima “Šešeljeva erudicija je zapanjujuća zato što gotovo sve zna”.

Svedok Tomić najpre nije mogao da odgovori na pitanje ko je bio prvi zagovornik velike Srbije, iako je predstavljen kao ekspert za tu temu. Na pitanje o verskoj pripadnosti srpskog stanovništva u srednjem veku rekao je da to nije bilo predmet njegovog proučavanja. Nakon unakrsnog ispitivanja svedok je potvrdio da su kneževine koje su bile na današnjim teritorijama Hrvatske, BiH i Crne Gore vizantijski istoričari smatrali srpskim, a njihovo stanovništvo Srbima.
Posle Šešeljevih pitanja o narečjima srpskog jezika i razvoju slovenskih jezika u 19. veku, sudija Antoneti je sugerisao: “Izgleda da vi želite da pokažete da su sve to bile srpske zemlje i da je stanovništvo govorilo srpski”.

- Moja teza je da su svi koji su govorili štokavskim narečjem bili Srbi, i to su tvrdili svi tadašnji slavisti - odgovorio je Šešelj. Da je to bio preovlađujući stav slavista u 19. veku, potvrdio je i svedok Tomić.
Slavističar je kao tačnu prihvatio i Šešeljevu sugestiju da su hrvatski intelektualci Josip Štrosmajer i Franjo Rački, koji su zagovarali ujedinjenje južnih Slovena, smatrali Srbe i Hrvate istom nacijom, s tim što su jedni bili pravoslavci, a drugi katolici.
- Tomić je apsolutno nekompetentan... Da bi bio veštak, njegovo znanje bi moralo da bude veće od mog. O ideologiji velike Srbije kao ekspert morao bi svedočiti bar akademik, a meni nađoše ovog koji bi jedva mogao da bude asistent - prekorevao je Šešelj u haškoj sudnici.

U sudnici su se prvi put pojavili i Šešeljevi pravni savetnici Zoran Krasić, Aleksandar Vučić i Slavko Jerković, kao i referent odbrane za predmet Marina Raguž.

P.S Najpametniji Covek skim sam imao cast da Veceram. Vratnica Usa


 
Quote
Anonymous: Politika- vratnicausa
 February 13 2008 22:04 PM  


Svet Politika Društvo Hronika Pogledi Slobodan Antonić
Ekonomija Tema dana Pogledi sa strane Rambo Amadeus
Sport Kultura Beograd Srbija ex YU Tema nedelje Razvod braka


Kulturni dodatak Nekretnine Moja kuća Posao

Svet

Šešelj: Ispaljivao sam dimne bombe
Naoružavanje dobrovoljaca SRS-a i Teritorijalne odbrane u zapadnoj Slavoniji je pomogao general JNA u penziji, narodni heroj, Dušan Pekić, a ne Radmilo Bogdanović, kako je to Vojislav Šešelj tvrdio 1995. godine.

U jučerašnjem unakrsnom ispitivanju zaštićenog svedoka tužilaštva VS 004, lider srpskih radikala je priznao da je u žestokom obračunu sa Slobodanom Miloševićem 1994. i 1995. godine „ispaljivao dimne bombe” da bi se „unela zabuna u javnost i napakostilo protivniku” i da je jedna od tih bombi ispaljena da bi se sakrilo da je dobrovoljce SRS-a i Teritorijalnu odbranu zapadne Slavonije „otpisanim oružjem JNA” snabdevao general Dušan Pekić, koji je, kako je Šešelj juče rekao, preminuo pre dva meseca.

Šešelj je rekao i da je 9. marta 1991. godine obišao sedam srpskih sela koja su se smatrala najugroženija i da su od proleća 1991. sve do septembra na ovu teritoriju slati dobrovoljci SRS-a, a da su od septembra 1991, kada je angažovana JNA, dobrovoljci SRS-a delovali kao deo Jugoslovenske narodne armije i da su dobijali platu od JNA, kao i pripadnici Teritorijalne odbrane zapadne Slavonije.

Kako je juče objasnio, Šešelj je maskirnu uniformu nosio samo kada je obilazio dobrovoljce SRS-a.

„Tokom 1991. godine često sam nosio maskirnu uniformu i pištolj, a kad sam išao na prvu liniju fronta nosio sam kalašnjikov, nekada automat M-56, kako kad, je l’ tako? – upitao je juče Šešelj.

„Da, tako je, viđani ste sa različitim oblicima oružja”, odgovorio je svedok.

„A da li ste me ikada posle 19. maja 1992. i povlačenja JNA iz Bosne i Hercegovine videli u uniformi?”, nastavio je Šešelj.

„Pa, ne sećam se”, odgovorio je svedok.

Tužilaštvo od početka pokušava da dokaže da je Šešelj zajedno sa Slobodanom Miloševićem učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa teritorija Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine od 1991. do 1993. godine kako bi stvorio „veliku Srbiju”, ali je svedok VS 004 juče rekao da ga nikada nije optužio da je učestvovao u nekom udruženom zločinačkom poduhvatu već da je rekao da je Šešelj tražio jedinstvo.

Ispitivanje na temu „velike Srbije” izgledalo je ovako:

Šešelj: A, je li iko drugi ikada na srpskoj političkoj sceni od 1990. godine naovamo, osim Srpske radikalne stranke, zagovarao „veliku Srbiju”?

Svedok: Koliko se ja sećam, mislim da ste to samo vi, Srpska radikalna stranka, ne sećam se da je još neko zagovarao.

Šešelj: Je li moguće da je Slobodan Milošević bio za „veliku Srbiju”?

Svedok: Mislim da ne.

Šešelj: Da li je Jovan Rašković bio za „veliku Srbiju”?

Svedok: Ne.

Šešelj: Da li je Milan Babić ikada izjavio da se zalaže za „veliku Srbiju”?

Svedok: On je uoči onog referenduma 12. maja 1991. insistirao na tome da rečenica za koju će se glasati bude da se Krajina prisajedini Srbiji, a ne Jugoslaviji, i tu smo se mi razišli sa njim. Mi smo hteli, naša želja je bila da Srbi ostanu u Jugoslaviji, a on je insistirao na tome da se Krajina pripoji Srbiji. Zbog toga su njega doživljavali tako kao da on zagovara „veliku Srbiju”, a ne ostanak u Jugoslaviji.

Šešelj: Ali, on nikada nije pomenuo „veliku Srbiju”, on je samo hteo da se Kninska krajina pripoji Srbiji, je l’ tako?

Svedok: Tačno.

Šešelj: A da li se sećate da je Narodna skupština Republike Srbije odbila zahtev, koji je on uputio, da se Srpska Krajina pripoji Srbiji?

Svedok: Da.

Šešelj: Da li se Radovan Karadžić ikada zalagao za „veliku Srbiju”?

Svedok: On se zalagao za savez srpskih zemalja.

Šešelj: Ali je prethodno insistirao na tome da oni koji žele da ostanu u Jugoslaviji da im se to omogući?

Svedok: To je u početku govorio.

Šešelj: On nikada nije tražio da se Republika Srpska pripoji Srbiji, je l’ tako?

Svedok: Ne sećam se da je takav zahtev zvanično uputio.

Šešelj: Da li se nekada ministar odbrane Veljko Kadijević zalagao za „veliku Srbiju”?

Svedok: Ne, nisam čuo.

Šešelj: Nisam mogao gluplje pitanje postaviti, je l’ tako?

Svedok: Tako.

Šešelj: Jeste li čuli za političku partiju Savez komunista, pokret za Jugoslaviju?

Svedok: Jesam.

Šešelj: Ko je formirao tu političku partiju?

Svedok: Mislim da su to bili penzionisani oficiri JNA, koliko se sećam, bio je to Branko Mamula i još neko s njim, čini mi se general (Stevan) Mirković i, tako, još neko društvo.

Šešelj: Branko Mamula, admiral, bio je ministar odbrane pre Kadijevića, je l’ tako?

Svedok: Jeste.

Šešelj:A da li se sećate da su toj partiji pripadali i aktivni generali Veljko Kadijević, (Blagoje) Adžić, (Aleksandar) Vasiljević i skoro svi ostali?

Svedok: Mislim da da.

Šešelj: Da l’ se sećate da su oficiri JNA morali da se učlane u tu partiju?

Svedok: Čuo sam to.

Šešelj: Da l’ vam je poznato da je ta partija imala plan da izvede puč i protiv Tuđmana i protiv Miloševića i preuzme vlast u Jugoslaviji?

Svedok: Čuo sam da je vojni vrh imao plan da napravi puč.

Šešelj: Da l’ vam je poznato da je vojni vrh tražio podršku u inostranstvu za taj puč, prvo na Zapadu, a onda na Istoku.

Svedok: Čuo sam.

Šešelj: Prvo su hteli podršku Amerike i NATO-a, a kad nisu uspeli da je dobiju, tražili su od Sovjetskog Saveza, pa su i tamo odbijeni. Kadijević je lično putovao u Moskvu, je l’ tako?

Svedok: Da, to sam čitao i čuo o tome.

Šešelj: Da l’ vam je poznato da se rukovodstvo Srbije bojalo vojnog puča sve dok Kadijević i Adžić nisu penzionisani?

Svedok: Nisam to znao.

Šešelj: A da li vam je poznato da u Srbiji nije bila uspešna mobilizacija 1991. zato što vlasti u Srbiji, kao federalnoj jedinici,

Miloševićev režim, uopšte nisu hteli da se angažuju na sprovođenju mobilizacije?

Svedok: Znam da mobilizacija nije uspela i da je prigovarano režimu što to nije učinjeno.

Šešelj: Kadijević je prigovarao Miloševiću, je l’ tako?

Svedok: Jeste.

Šešelj: A Milošević nije smeo da dozvoli da uspe mobilizacija da ga Kadijević ne bi oborio sa vlasti. To je jasno, je l’ tako?

Svedok: To ne znam, to Milošević zna šta je bilo.


Ljiljana Milisavljević
[objavljeno: 14/02/2008]


 
Quote
Anonymous: Hag
 February 28 2008 16:26 PM  
Svet

Svedok protiv Šešelja prima platu UN kao P3 korak šest
Lider SRS optužio obaveštajnog analitičara tužilaštva da je kao oficir Unprofora sa Balkana slao obaveštajne izveštaje određenim strukturama svetske organizacije ali i belgijskoj obaveštajnoj službi i centrali NATO-a
„Vi ništa ne znate. U tome je problem. Idemo na sledeće pitanje. Vi ste apsolutna neznalica…”, ponavljao je Vojislav Šešelj i ove nedelje dok je u svom prepoznatljivom stilu poput profesora koji je nezadovoljan znanjem studenta pokušavao da sruši kredibilitet petog svedoka tužilaštva Rejnoa Tunensa, obaveštajnog analitičara u timu za vojne analize u tužilaštvu Haškog tribunala.

Posle svedočenja u predmetima protiv Slobodana Miloševića u februaru 2004, Milana Martića u februaru 2006. i vukovarske trojke –Mrkšića, Šljivančanina i Radića u junu i julu 2006. godine, Tunens se proteklih dana u haškoj sudnici našao oči u oči sa liderom Srpske radikalne stranke. Pošto je službenik tužilaštva, dok je svedočio on nije išao na posao, a bilo mu je zabranjeno i da između svedočenja komunicira sa ostalim kolegama iz tužilaštva, ali to nije bilo dovoljno za optuženog koji ga je u prvih 15 minuta unakrsnog ispitivanja upitao zar ne smatra da je suviše blizak tužilaštvu da bi mogao da bude ekspert u ovom predmetu jer je, po sopstvenom priznanju, kao veštak i član tima tužilaštva učestvovao u saslušanju svedoka i osumnjičenih, u pripremama svedoka za svedočenje i bio konsultant za vojna i obaveštajna pitanja u izradi optužnice protiv Šešelja, kao i da je potpisao obavezu da će čuvati tajne tužilaštva.

„Vi ste svedok u sopstvenom predmetu“, tvrdio je Šešelj podsećajući ga da je sudsko veće koje sudi bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i kooptuženima odbilo da u sudske spise uvrsti ekspertski izveštaj njegovog šefa Filipa Kua uz obrazloženje da je suviše blizak tužilaštvu.

„Da bi bio ovlašćen da svedoči kao veštak, svedok mora da bude ne samo priznat u svom domenu, već mora da bude i nepristrastan u datom predmetu, da li ste čuli za to“, pitao je optuženi.

Tunens je odgovorio da je svoj ekspertski izveštaj sam sastavio a da je pitanje pristrasnosti pitanje o kome samo sudsko veće može da donese odluku.

Umesto Kristine Dal, dok je svedočio Tunens, u sudnici je bio zastupnik tužilaštva Matijas Markusen. U tužilaštvu tvrde da se ne radi o zameni zastupnika tužilaštva već o proširenju tima.


Iz Šešeljevog ispitivanja Tunensa „Politika“ je izdvojila najzanimljivije delove.

Šešelj: Vi ste već sedam godina obaveštajni analitičar u Haškom tužilaštvu, je l’ tako?

Tunens: Gotovo sedam godina, časni sude, u julu 2008. će biti punih sedam godina.

Šešelj: Kolika je vaša mesečna plata?

Tunens: Časni sude, moja plata pre svega ne zavisi od ovog izveštaja i od toga da li ću dati iskaz ili ne, a, drugo, mislim da to kolika je moja plata ni na koji način nije relevantno u odnosu na moj iskaz, visina moje plate nema uticaja na moju verodostojnost.

Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti: Ne ulazeći u pitanje tačne sume evra koju vi zarađujete, koja je vaša kategorija, da li ste vi P2, P3, P4 u okviru sistema UN? Pripadate li vi nekoj od ovih kategorija?

Tunens: Ja sam P3 korak 6.

Sudija Antoneti: P tri šest, sve je to javno, dakle, dovoljno je pogledati budžet ovog suda.

Šešelj: Predsedavajući, ja insistiram da svedok odgovori kolika mu je mesečna plata. Ne mogu ja sad da gledam budžet ovoga suda i te šifre da odgonetam. On mora da mi odgovori na to pitanje. To je pitanje verodostojnosti svedoka.

Tužilac Markusen: Časni sude, moja argumentacija glasi da je potpuno irelevantno kolika je njegova plata. Ono što je možda važno jeste da utvrdimo na kom je on stepenu u organizaciji a to smo utvrdili. Kolika je njegova mesečna plata, apsolutno nije relevantno.

Sudija Antoneti: Pretresno veće je razmotrilo ovo pitanje i smatra da treba preći na neko drugo pitanje. Ukoliko gospodin Šešelj želi da se upozna sa platom svedoka, dovoljno je da prouči informaciju i dokumentaciju koja je javna.

Šešelj: Ja želim, gospodine predsedavajući, da mi svedok sam odgovori kolika mu je plata. Ako mi vi to zabranjujete, ja se moram povinovati vašoj volji, nemam kud. Ja ću onda postaviti naredno pitanje sa velikom količinom gorčine u ustima što mi nije dozvoljeno insistiranje da svedok odgovori na ovo prvo pitanje.

Izbegavanje odgovora je najbolji odgovor

Šešelj: Moramo da idemo sada postepeno, pa ćemo doći do merituma po pitanju špijunaže i šta ste obavljali na Balkanu kao oficir NATO-a. Moramo postepenije do toga doći. Završili ste vojnu akademiju belgijske vojske, je l’ tako?

Tunens: Časni sude, nikada nisam bio na Balkanu kao oficir NATO-a.

Bio sam na dve misije kao član Unprofora i bio sam u istočnoj Slavoniji gde sam radio u privremenoj upravi, a treći put sam bio kao pripadnik belgijske vojske i tom prilikom sam obavio izvesna zaduženja za SFOR i tačno je da sam završio belgijsku vojnu akademiju.

Šešelj: Kao oficir UN slali ste obaveštajne izveštaje određenim strukturama UN ali i belgijskoj obaveštajnoj službi i centrali NATO-a, je l’ tako?

Tunens: Časni sude, dostavio sam biografiju koja je navedena u aneksu izveštaja gde se daje pregled mojih profesionalnih aktivnosti, kako dok sam radio u ovom sudu, tako i pre nego što sam počeo da radim u ovom sudu. Kad je reč o mojim profesionalnim aktivnostima pre juna 2001, obavezan sam da poštujem belgijski zakon o poverljivosti informacija na osnovu koga mi je zabranjeno da detaljnije govorim o stvarima sa osobama koje nemaju pravo da budu upoznate sa tim pitanjima koja se tiču belgijske bezbednosti. A, čak i moje zaduženje kao komandir voda u belgijskim oružanim snagama dok sam bio u Nemačkoj, ni o tome ne mogu da govorim na osnovu tog zakona od 11. decembra 1998. godine.

Sudija Antoneti: Gospodine Tunens, čuo sam vaš odgovor. Gospodin Šešelj vam postavlja sledeće pitanje: kada ste bili pripadnik Unprofora, da li ste slali izveštaje belgijskoj obaveštajnoj službi i da li ste slali izveštaje obaveštajnoj službi NATO-a?

Pitanje je vrlo jasno i vrlo precizno. Vi na to pitanje odgovarate rečima da je vaš status takav da ne možete da odgovorite na njega.

Tunens. Da, časni sude, ja mogu govoriti o stvarima u onoj meri ukoliko su navedene u pisanoj biografiji koja je deo mog izveštaja, ali ne mogu govoriti o odnosima službe za koju sam ja radio i drugih službi, o fokusu obaveštajnih poslova, metodama koje su se koristile, izvorima i tako dalje.

Tužilac Markusen: Ja bih samo hteo da naglasim da se svedok nalazi u takvoj situaciji, časni sude, u kojoj ćemo biti sa svim ovakvim svedocima. Radi se, dakle, o pripadnicima vojske i policije koji su obavezni na temelju ovakvih restrikcija iz njihovih nacionalnih pravosudnih sistema. Mislim da mi sada imamo situaciju u kojoj svedok može govoriti o svojim zadacima ali ne može govoriti o operativnim zadacima zbog razloga koji su očigledni i jasni za svakoga.

Šešelj: Pa, izbegavanje odgovora gospodina Tunensa za mene je najbolji odgovor, jer mi je iz toga sve jasno, ali ne mora tužilac odmah da skače ko oparen jer ja se spremam da postavim novo pitanje.

Natrljan nos

Šešelj: U toku vašeg svedočenja u procesu generalu Mrkšiću, pukovniku Šljivančaninu i majoru Radiću na pitanje jednog branioca vi ste potvrdili da ste kao oficir UN dostavljali obaveštajne podatke belgijskoj vojsci. I ta vaša potvrda nalazi se na strani transkripta 10754 u predmetu Vukovarska trojka. Vi to sistemom elektronske sudnice možete valjda odmah da dobijete, gospodo sudije.

Tunens: Časni sude, to je nepotpun citat mog odgovora. Tačno je da mi je odbrana gospodina Mrkšića postavila pitanje jesam li dok sam radio za Unprofor slao izveštaje, dakle izveštaje, ne konkretno obaveštajne izveštaje, oružanim snagama Belgije. Ja sam prvo sudijama spomenuo da postoji zakon o tajnosti podataka i zaštitnim dozvolama. Možda se nisam poslužio istim rečima, ali sam rekao da postoje određene pravne restrikcije kojima sam ja izložen i sudija Parker je rekao „da mi to razumemo, ali odgovorite na pitanje samo sa da ili ne” i onda sam rekao „da”.

Šešelj: A pošto ste tada, gospodine Tunens, rekli da su vam onda iz belgijske špijunaže natrljali nos i sad u ovom procesu koji se protiv mene vodi nećete da kažete ni da ni ne.

„Gospodin Šešelj je vrlo inteligentan i on nastoji da vas nagovori da kažete i ono što niste želeli“, zaključio je predsedavajući, nakon čega je od Šešelja zatražio da pređe na sledeće pitanje.

Smeh je zarazan

Šešelj: Ovaj svedok je učestvovao 1995. godine kao oficir UN u pripremanju hrvatske operacije „Bljesak“ i hrvatske operacije „Oluja” na Republiku Srpsku Krajinu. On je tada imao sedište u Zagrebu. Znao je da se pripremaju te operacije a ništa nije preduzeo da se spreče, u najmanju ruku. On je direktno involviran u sukob na prostoru bivše Jugoslavije, jer je agresija Hrvatske na Srpsku Krajinu ostvarena uz direktnu pomoć NATO-a, o tome imamo bezbroj dokaza. On je u svemu tome učestvovao, a ovde se pojavljuje kao nepristrasni veštak. Ja moram celi sat da posvetim njegovoj ulozi u tim zbivanjima kao oficira belgijskih oružanih snaga, a on unapred izjavljuje da ne sme ništa da priča o tom svom službovanju za belgijsku obaveštajnu službu, pa zašto ja onda uopšte da ga ispitujem.

Sudija Antoneti: Gospodine svedoče, gospodin Šešelj iznosi tvrdnju da ste 1995. godine, dok ste bili pripadnik Unprofora, navodno u dosluhu sa Hrvatima pripremali operaciju „Oluja“ i operaciju „Bljesak“. Eto, je li to tačno ili nije? Vi ste osoba koja na to može odgovoriti sa da ili ne.

Tunens: Časni sude, to očigledno nije istina. Ja sam radio kao vojnoinformativni oficir u štabu UN, odnosno Unprofora, ako gospodin Šešelj hoće da razgovaramo o detaljima šta sam ja tačno radio u vezi sa operacijama „Oluja“ i „Bljesak“, dobro, ali ja tvrdim da je to lažna tvrdnja i da nema nikakvih dokaza da bi se takva politička tvrdnja poduprla.

Sudija Antoneti: Dobro. Svedok je odgovorio na pitanje, gospodine Šešelj.

U jednom momentu tužilac je opomenuo Šešelja da veštaka ne naziva budalom.

Šešelj: Ne znam kakav prevod imate. Ja sam rekao da li ste smatrali da će ovaj izveštaj čitati neka budala koja ovo ne razume pa možete da mu poturite da se JNA sastoji od Generalštaba i tri vida. Nisam nazvao veštaka budalom. Nemojte da zlonamerno interpretirate moje reči. Ja mogu veštaka nazvati neznalicom, mogu reći da laže određene stvari, a što bih ga nazivao budalom. Ja sam čovek gospodskih manira. Ja sam četnički vojvoda, a vojvodama je gospodstvo osnovna suština. Nemojte se smejati, gospodine Markusen. Smeh je zarazan.


Ljiljana Milisavljević
[objavljeno: 29.02.2008.]pošaljite komentar | pogledajte komentare (1)Povezani tekstovi


 
Quote
Anonymous: Nostradamus
 February 28 2008 18:05 PM  


nostradamus , 28/02/2008, 22:46
Sheki je stvarno vanzemaljac.Ni ja koji sam vidovnjak,nisam mogao predvideti da ce se sa casnim sudom u Hagu poigravati kao sa decom malom.Svaka mu cast!


 
Quote
Anonymous: Komentari
 February 29 2008 14:56 PM  


Nikos K, 29/02/2008, 11:48
Pa, Nemanja, i ne moze ti biti jasno, jer ti nisi Nemanja, vec si se samo tako potpisao. Da si Nemanja ti bi sve drugacije video.

nemanja s, 29/02/2008, 13:25
Ja sam Nemanja i ponosan sam na svoje ime i svoje poreklo. U isto vreme, imam pravo da ne budem ponosan na zlocine razlih Seseljevih bradatih vojvoda koje su ubijale zene i decu po Bosni i Hrvatskoj. Naprotiv, od srca se odricem i njih i njihovog vrhovnog vojvode i svih zlocina koje su u moje (lepo) ime pocinili.

Pjotr Cibukov , 29/02/2008, 13:49
Badava im Gaso Knezevic, badava Korac, Pavicevicka, Kandicka, Biserko, Svilanovic, Zika Kovacevic, Pesicka... Srpska omladina je dokazala da se vaspitava na Seselju!

Dragan Cvijan, 29/02/2008, 16:47
Kada bi nemanja vise cito i manje piso sta je urednistvu POLITIKE ciniti povodom sudskih procesa protiv nas Srba bilo bi od vece koristi. Hvala LJiljo.

Slobo , 29/02/2008, 17:27
nemanja s@.Tunens zeli da dokaze da je Seselj svojim aktivnostima krsio ustav Jugoslavije,i to mu je poenta celog svedocenja.Kad si vec toliko "objektivan",koji dokument od ovog svedoka govori o krsenju pravila ratovanja ili o eventualnim naredjenjima takve vrste od strane SRS-a.Sto se tice cetnika ,Seselj ih se ne odrice,ali naravno ne prihvata odgovornost za one ljude koji su izvrsili zlocin a nisu clanovi SRS-a.Hrvati su sve Srbe nazivali cetnicima.Sve u svemu Seselj je ovog svedoka razbio ko beba zvecku.Tunens mi je licio Na Ucenika iz viceva o Muju i Sulju "Moze j...t i mene i celi kupe Ja prozor ne otvaram"

Palilulac 011 BGD , 29/02/2008, 18:34
E ne mogu a da vam ne kazem:Stalno ste u nekom otporu prema Srbiji i Srbima,sta se vi "kanadjanin"?Voleo bih da znam kako pomazete Srbiju,koliko dugo ste u Canadi?Da li vam je ime i prezime "pseudonim"? Stvarno sam ponekad revoltiran od takvih "pametnjakovica".Vojvodi Seselju/koga licno poznajem/,se radi o glavi i ozbiljno se ponasa na sudu,treba mu dati neku nadu,POMOC,a ne destrukcije,zalosno od jednog "kanadjanina"!Pozdrav svima p.s.


 
Quote
Anonymous: Pilaze Vratnica USA
 March 09 2008 18:37 PM  


Šešelj u novoj formi protesta
Tužilaštvo je protiv Šešelja pozvalo 105 svedoka, a za dve trećine tih pojedinaca optuženi tvrdi da služe samo tome da u sudnici potvrde da su se desili zločini čije postojanje on ni ne osporava
Protekle nedelje Vojislav Šešelj stupio je u novi haški štrajk, odbijajući da unakrsno ispituje zaštićenog svedoka 021, prvog od 13 svedoka koje će tužilaštvo, po odobrenju sudskog veća, ispitivati na osnovu njihovih pisanih izjava. Šešelj tvrdi da se na taj način krši njegovo pravo na pravično suđenje i da su ovoj kategoriji svedoka izjave pisali haški tužioci.

Pre nego što je u sudnicu uveden svedok 021, čija se pisana izjava odnosi na događaje u vukovarskoj bolnici, predsedavajući sudija Žan Klod Antoneti je rekao da ni ovaj svedok, kao ni sledeća dva zaštićena svedoka koji će svedočiti o ubistvima hrvatskih zarobljenika na Ovčari, ne terete lično Šešelja, već samo svedoče o „bazi zločina”, drugim rečima, iznose dokaze da se zločin desio. Šešelj se energično usprotivio takvim svedocima za koje tvrdi da samo „razvlače” suđenje u nedogled.

Tužilaštvo je protiv Šešelja pozvalo 105 svedoka, a za dve trećine tih pojedinaca optuženi tvrdi da služe samo tome da u sudnici potvrde da su se desili zločini čije postojanje on ni ne osporava. On postavlja pitanje zašto se izjave ovakvih svedoka „guraju” u ovaj predmet, sugerišući time da tužilaštvo zapravo pokriva svoju nesposobnost da na klupu za svedoke izvede ljude koji mogu da dokažu konkretne optužbe.

Kad je reč o Ovčari, Šešelj je objasnio da on uopšte ne osporava da je tamo počinjen zločin, te da nema nikakve potrebe za tim da tužilaštvo s tri patologa, koliko ih je na spisku svedoka, dokazuje zločin na Ovčari. To može, kaže on, da se dokaže i sa samo jednim patologom. Ima dosta stvari koje tužilaštvo dokazuje, iako one nisu sporne. Sporno je ko je učestvovao, sporno je da li postoji udruženi zločinački poduhvat i, po Šešelju, to treba da bude predmet rasprave.

Naglašavajući da želi da ispituje svedoke po redovnim pravilima, uz poštovanje načela usmenosti i neposrednosti (a ne na osnovu nekih „hibridnih pravila” gde se izjava svedoka uvršćava kao dokazni predmeti, a on „usput može da postavi samo nekoliko pitanja”), Šešelj je rekao da zna da tužilaštvo ima problema s vremenom i da oni imaju nalog da završe ovaj predmet, ali da su mogli da smanje broj svedoka i da bi im u tome pomogao razgovor s njim, kako bi se izbeglo da se gubi vreme u dokazivanju nespornih stvari poput one da se desio zločin na Ovčari.

Svi svedoci tužilaštva, po njemu, planirani su da svedoče o bazi zločina, što znači da su to svedoci koji će posvedočiti da su videli neki zločin, ili da su čuli od nekoga da se desio neki zločin, ali koji neće znati i da povežu Šešelja s tim zločinom.

To je logika po kojoj tužilaštvo, navodno, želi da dokaže da su svi ti zločini sastavni deo udruženog zločinačkog poduhvata u kome je Šešelj učestvovao zajedno sa Slobodanom Miloševićem radi proterivanja nesrpskog stanovništva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine zbog stvaranja Velike Srbije.

Svojevremeno se i Slobodan Milošević, na čijem je suđenju svedočilo 300 svedoka tužilaštva, bunio zbog velikog broja svedoka koji optuženog nikad nisu lično ni videli, a kamoli bili u nekoj direktnoj vezi s njim. Čak su i sudije pitale tužioca Džefrija Najsa šta će mu toliki svedoci. Sudija Ričard Mej je jednom prilikom rekao da bi „jedan dobar svedok na ovakvom procesu bio dovoljan”.

Ljiljana Milisavljević

-----------------------------------------------------------

Vučić: Šešeljev udarac tribunalu

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je juče da lider te partije Vojislav Šešelj na suđenju pred Haškim tribunalom i dalje ostaje pri odluci da ne ispituje svedoke koji su dali svoj pisani iskaz, bez mogućnosti unakrsnog ispitivanja.

Vučić je, na konferenciji za novinare, ocenio da je Šešelj tim postupkom zadao ozbiljan udarac Haškom tribunalu jer se do sada pokazalo da u pisanim izjavama svedoci napišu ono što nisu videli, a onda im se usmeni iskazi „drastično razlikuju od onog što u papirima piše”.

Tužilaštvo je, kako je istakao, do raznih izjava dolazilo ucenama, pritiscima i pretnjama, i zato je sad ograničilo ispitivanje svedoka na pola sata, kako se to ne bi otkrilo.„Šešelj na takvu igru neće pristati”, rekao je Vučić, konstatujući da će lider SRS-a „rasturiti svedoke tužilaštva”.

Kako je naglasio, na slučaju prošlonedeljnog svedoka Mladena Kulića, Šešelj je pokazao da se pronalaze ljudi koji su počinili neki zločin u ratu, pa se ucene da svedoče protiv nekog, a da će za uzvrat biti zaštićeni za zlodelo koje su počinili.

Vučić je zapitao i zašto su se od objavljivanja knjige bivšeg glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte uplašili neki srpski zvaničnici i konstatovao da je to verovatno zbog toga što u njoj piše „šta su sve radili protiv srpskog naroda i jedan protiv drugog”.„Biće zanimljivo da pročitamo kakvih tu stvari ima i zašto su se uspaničili”, rekao je on.

Fonet


 
Quote
Anonymous: Vratnica usa 13 mart 2008god.
 March 12 2008 17:29 PM  
Svedoku se Šešelj pričinio
Na suđenju Vojislavu Šešelju Haško tužilaštvo je ove nedelje na klupu za svedoke prvi put izvelo čoveka koji je lidera radikala optužio za konkretno delo. Osmi svedok, Vilim Karlović, „umirovljeni časnik” iz Prve brigade Zbora narodne garde koji je u hrvatskoj vojsci bio od 5. avgusta 1991. do 1. januara 2002. godine, u sudnici je ustvrdio da je u Vukovaru, „negde između 10. i 15. novembra 1991“, imao u nekoliko navrata priliku da čuje Šešelja kako preko razglasa poziva Hrvate da se predaju. Međutim, kada je optuženi počeo unakrsno da ga ispituje, Karlović se povukao:

„Slušao sam glas sličan vašem. Koji je ličio na vaš glas”, rekao je.

„Znači niste sigurni da je to bio moj glas”, insistirao je Šešelj.

„Naravno da nisam, jako mi je ličio na vaš glas”, odgovorio je Karlović, za koga Šešelj tvrdi da je jedan od svedoka koje je za svedočenje pripremala hrvatska obaveštajna služba.

Isti svedok se već u korist optužnice pojavljivao na haškom procesu protiv bivšeg predsednika opštine Vukovar Slavka Dokmanovića, zatim dva puta na suđenju „vukovarskoj trojci” (oficirima Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću), a u Beogradu je na suđenju za „Ovčaru” bio svedok odbrane srpskih dobrovoljaca Predraga Milojevića Kineza i Marka Ljuboje Mareta, koji su mu, kako je tvrdio, 21. novembra 1991. godine spasli život na Ovčari.

Na Šešeljevo pitanje da li je pre dolaska u Hag razgovarao sa hrvatskom vojnom ili policijskom službom Karlović je odgovorio odrečno, ali ga je Šešelj podsetio da je u procesu „vukovarskoj trojci” potvrdio da je sa njim „obavljen razgovor”. Kada je optuženi u sudnici pokazao strogo poverljiv dokument hrvatske vojne obaveštajne službe, iz koga se vidi da je ova služba učestvovala u pripremanju Karlovića za svedočenja u procesu protiv „vukovarske trojke”, kao i protiv Dokmanovića (Šešelj je dokument u redovnoj proceduri dobio od Haškog tužilaštva), svedok je potvrdio da je imao kontakte sa ovom službom, ali „samo jednom, pre desetak godina, 1996. ili 1997. godine”.

Šešelj je tada pitao svedoka:

– Da li vas oni lažno predstavljaju kao nekoga u čijoj su pripremi učestvovali?

Svedok:

– Ne, ja sam rekao da to nikada nisam negirao.

Šešelj:

– Pa jesu li oni učestvovali u pripremi vašeg svedočenja?

Svedok:

– Oni to tako zovu. Mene nije trebalo pripremati.

Da su Hrvati pripremali neke svedoke za lažno svedočenje, u izjavi za „Politiku” juče je potvrdio i Borivoje Borović, advokat „vukovarske trojke”, koji je u predmet protiv Mrkšića, Šljivančanina i Radića kao dokaz uveo dokument Hrvatske informativne agencije HIF i Službe za informisanje SIF koju je vodio general Markica Rebić a iz koga se vidi da je Rebić vodio celu akciju upada u dokumentaciju Haškog tužilaštva.

„Oni su upali u tajne fajlove Haškog tužilaštva i odatle crpili dokumentaciju koju su, pod jedan, koristili za pripremanje svedoka koji će lažno da terete ’vukovarsku trojku’, a, pod dva, da pripreme dokumentaciju na osnovu koje su osmišljavali odbranu za hrvatske generale, kao, na primer, u predmetu Blaškić”, kaže Borović.

Tajni dokument Hrvatske informativne agencije, u kome je pomenuto više imena tajnih svedoka koji su u hotelu „Holidej in” pripremani da lažno svedoče u mnogim predmetima, na javnoj sednici je obznanjen kao javni dokumenat, a Borović kaže da nije čudo ukoliko se neko od tih svedoka koji su lažno pripremani pojavi i u Šešeljevom predmetu.

„Ne znam konkretno, niti bih smeo da istaknem imena tih osoba, pošto zaštitne mere sprečavaju bilo koga da ih iznese u javnost (zaprećeno je kaznom od sedam godina zatvora), ali ovaj dokaz koji je javni dokumenat, taj izveštaj koji je potpisao Rebić i koji je bio upućen Tuđmanu, može da se koristi u svim postupcima pred Haškim tribunalom pa i u Šešeljevom predmetu”, ističe Borović.

Na sudijama je da odluče da li će svedočenje Karlovića protiv Šešelja biti uvršteno u dokaze, ali Šešelj je juče osmog svedoka tužilaštva nazvao „žrtvom dobrovoljaca Teritorijalne odbrane iz okoline Vukovara, koji su sebe možda nazivali četnicima, ali koji nisu bili dobrovoljci SRS“.

Šešelj je rekao da se Karlović ne nalazi na spisku onih koji su počinili zločine protiv Srba u Vukovaru, ali kada je hteo da predoči novinski tekst u kome se navode hrvatski vojnici koji su činili zločine nad Srbima u Vukovaru, kao osnovu za pitanje u skladu sa svojom tezom da zločine nisu činili dobrovoljci SRS, pretresno veće je zabranilo otvaranje tog pitanja. Pošto je Šešelj detaljno objasnio značaj ovog pitanja i sudije ponovo glasanjem, čiji je rezultat bio dva prema jedan, nisu dozvolile Šešelju da razradi ovu temu, on je obavestio veće da više neće unakrsno ispitivati Karlovića. Posle Karlovića juče je svedočio Dragutin Derghofer. Njegov nastup će se pamtiti po tome što su tužilaštvo i sud više vremena proveli da ga nađu u zgradi suda nego što je trajalo njegovo svedočenje.


Ljiljana Milisavljevic


 
Quote
Anonymous: Kurir Bg. 2008god.
 March 13 2008 18:29 PM  


[color=][b]ŠEŠELJ RASTURA SVE REDOM! [/b][/color]

BEOGRAD - Mladen Kulić, svedok haškog tužilaštva, šesta je žrtva Vojislava Šešelja u sudnici sudije Žan-Kloda Antoanetija. Pre njega, protiv predsednika srpskih radikala u Hagu svedočili su Rejno Tunens, zaštićeni „VS 004“, Iv Tomić, Goran Stoparić i Entoni Oberšal.

Bez obzira na to da li je Šešelj nekome drag ili ne, jedinstvena ocena pravnika i novinara je da je apsolutno nadmoćan u sudnici. „Šešelj raskomadao optužnicu u paramparčad“, „Dokazao da je svedok ubijao Hrvate“, „Vučić: Šešelj vodi sa 5:0“ - ovo su samo neki od naslova u balkanskoj štampi u poslednjih nekoliko meseci.

Jedan od vodećih hrvatskih nacionalista, publicista Fran Višnar ovako je prokomentarisao dosadašnji tok suđenja:

- Očigledno je da ne mogu da pariraju Šešelju. Da se razumemo, ja sam veliki hrvatski nacionalista, ali moram da priznam da Šešelj briljira kao pravnik. Svedoke je potpuno razodenuo i na fin način pokazao sa koliko je ozbiljnosti Haški tribunal uopšte ušao u ovaj proces. Zoran Krasić, šef pravnog tima za odbranu Šešelja, navodi da je neverovatno koliko je malo od svog znanja lider SRS do sada pokazao, ali i da je i to njegovo pravničko umeće dovoljno da se tužilaštvo i sudsko veće nađu u podređenoj poziciji.

- Videćete da će nastaviti sa rasturanjem svedoka tužilaštva. Jasno je da aktuelni svedok Kulić radi sve, samo ne svedoči u korist tužilaštva. Oni još nijednu činjenicu nisu izneli kao optužujuću. Nemaju nijedan konkretan dokaz protiv Vojislava - tvrdi Krasić.

Prema njegovim rečima, objavljivanje knjige Karle del Ponte u Srbiji nije sprečeno zbog nekih državnih tajni, nego zbog zaštite identiteta „beogradskih pisaca optužnice Šešelju“:

- Javna je tajna ko je uz haške tužioce pisao optužnicu, zato i jeste takva. Svi znamo da bivši funkcioneri DOS drhte i strepe da se dokazi protiv njih ne iznesu javno. A Karla baš to radi. Moja poruka je: „Drži se, profesore“ - poručuje Krasić.


 
Quote
Anonymous: Bg.KURIR
 March 13 2008 20:06 PM  


RODjEN DAN
„Mladi nacionalisti“ postavljanjem plakata s natpisom „Srećan rođendan, đenerale“ juče čestitali 65. rođendan RATKU MLADICU
BEOGRAD - Organizacija „Mladi nacionalisti“ čestitala je juče 65. rođendan nekadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću. Oni su na više lokacija u Beogradu istakli transparente s natpisom „Srećan rođendan, đenerale“, a po centru grada izlepili su plakate s Mladićevim likom.

Transparenti su mahom bili postavljeni na ograde nadvožnjaka na autoputu kroz srpsku prestonicu, i to na onima kod Autokomande, zatim na pešačkom mostu između Autokomande i Mostara, kod Arene i između blokova 22 i 23 na Novom Beogradu. Jedan transparent bio je postavljen nakratko i na vrhu zgrade koja se nalazi preko puta Televizije B92.

Mnogi vozači su, prolazeći autoputem, usporavali svoja vozila kako bi pročitali natpis, a neki su pri tom trubili u znak pozdrava i mahali kroz prozor automobila omladini koja je na nadvožnjacima čuvala transparente. Natpisi su bili dugački gotovo trideset metara.

Ipak, ni ovaj događaj nije prošao bez reakcije policije, pa su na gotovo svim lokacijama ti mladi ljudi oterani pod pretnjom privođenja, a transparenti uklonjeni. Na nekim mestima pripadnici organizacije su legitimisani, a kod Arene im je čak napisana i prekršajna prijava, saznaje Kurir od jednog člana organizacije.

- Obrazloženje policije bilo je da smo istakli reklamu bez dozvole grada, mada se ne radi ni o kakvoj komercijalnoj akciji. Policija nas je zastrašivačkim metodama oterala samo zato što smo hteli da pokažemo svoje rodoljublje - kaže sagovornik Kurira koji je učestvovao u akciji. On objašnjava da su „Mladi nacionalisti“ organizacija koja je proistekla iz „narodnog bunta protiv nepravdi koje nam nameće Zapad i želje da pokažemo da nismo zaboravili svoje heroje“.

- Zapadne sile pokušavaju da ukaljaju čast i svetlu tradiciju srpske vojske i naroda preko montiranih haških optužnica i poternica protiv najblistavijih srpskih imena. Ratko Mladić i dalje uživa veliko poštovanje u našem narodu, što smo mogli da vidimo iz reakcije vozača koji su nas pozdravljali i mahali iz svojih automobila - konstatuje naš sagovornik.

Kako saznaje Kurir, sinoć je trebalo da bude organizovana i proslava Mladićevog rođendana na tajnoj lokaciji.

General Ratko Mladić rođen je 12. marta 1943. u selu Božinoviću u opštini Kalinovik. Njegovog oca Neđa ubile su ustaše 1945. u blizini Ivan Sedla. Podigla ga je majka Stana, kao i njegovog brata Milivoja i sestru Milicu. Završio je Vojnu akademiju sa odličnim uspehom. U vreme rata u BiH bio je general i komandant Vojske RS.

Optužen je pred haškim sudom za ratne zločine 1996. godine, a poslednjih nekoliko godina nalazi se u bekstvu.

Dodaj novi komentar Tagovi:
ratko mladić

Srecan rodjendan djener


 
Quote
Anonymous: Marija M . Zaric
 March 21 2008 16:47 PM  


DOBROVOLJCI SRS BILI UREDNI KAO FIDEL l KASTRO
BEOGRAD - Pred većem haškog tribunala u procesu protiv dr Vojislava Šešelja juče su pregledani video-snimci koje tužilaštvo smatra relevantnim za njihovu optužbu protiv lidera radikala. Šest sati video-materijala prikazan je tako što bi po puštenom snimku veće postavljalo dodatna pitanja vezana za ono što su videli i, po odgovoru tužilaštva, optuženi bi ga prihvatio ili osporio argumentima.

U sijasetu odlomaka od kojih su neki bili dugi svega 20-tak sekundi puštani su delovi Bi-Bi-Sijevog dokumentarca „Smrt Jugoslavije-ratovi za nezavisnost“, snimci koje su dostavljeni iz arhiva komisije za ratne zločine u Zagrebu, pa emisije B92 „Vukovar - završni rez“, kompilacija vesti koje su emitovane na srpskoj televiziji koju je dostavila Nataša Kandić i mnogi drugi snimci.

Pronalazeći u skoro svakom od prikazanih odlomaka po neku od manipulacija tužilaštva, Šešelj se uglavnom nije bunio da se ovi snimci uvrste u spis predmeta. Pored standardnih primedbi da su pojedini delovi izvučeni iz konteksta ili da su montirani, lider radikala uglavnom je smatrao da je u pitanju oslobađajući materijal.

- Drago mi je što je konačno prikazan snimak pravog dobrovoljca SRS po kojem se vidi da je uredan i disciplinovan, a ne neokupan i smrdljivi narkoman. Ima i nekih sa bradama, ali urednim, „ala Fidel Kastro“, što je velika čast jer je on veliki borac protiv Amerike. TV B92 je američka agentura, koja je antisrpski orijentisana i koju direktno finansira Soroš i strane obaveštajne službe. Sve što potiče od novinara B92 i Nataše Kandić, znajte uvek će biti protiv srpskog naroda, SRS i mene lično - između ostalog govorio je Šešelj.

- Da li tužilaštvo prihvata svaki snimak koji upućuje bilo ko, ili pravite selekciju - upitao je sudija Žan Klod Antoaneti.

- Ukoliko je materijal autentičan i relevantan istražitelji ga preuzimaju. Gđa Kandić pripada samo jednoj od nevladinih organizacija koje nam pomažu - odgovorio je tužilac Misermajer.

- Kandićeva je apsolutni autoritet haškom tužilaštvu jer im je spremila mnogo lažnih svedoka. Pre neki dan sam je čak video da sedi u publici, a veće je već upoznato sa njenom porukom koju je poslala svedoku Goranu Stopariću - presekao je Šešelj.

- Ima li tužilaštvo stručnjake koji proveravaju da li su snimci autentični? - pokušao je da skrati raspravu sudija.

- Ne, da budem iskren - nije, okolišao je tužilac i doveo u sumnju sopstveni materijal.

Autor:
Marija M. Zarić


 
Quote
Anonymous: Bg Politika
 April 03 2008 18:55 PM  
Svedok tužilaštva bacio bombu na beogradsku džamiju
Šešelj optužio zaštićenog svedoka VS-033 da je postavio bombu i na prozor Dejana Anatasijevića (verovatno je mislio na Dejana Anastasijevića)
Zaštićeni svedok haškog tužilaštva VS-033 koji je protekla dva dana svedočio na suđenju Vojislavu Šešelju, bivši navodni šešeljevac iz Beograda koji je sa dobrovoljcima SRS-a upućen 1991. godine u zapadnu Slavoniju, u stvari je specijalista za eksploziv koji je, pošto je napustio SRS, 1992. godine bacio bombu na beogradsku džamiji, eksploziv u dvorište katoličke crkve Sveti Ante, a postavljao je i eksplozivne naprave ispod prozora i automobila muslimana i ostalih Beograđana za šta je bio osuđen na zatvorsku kaznu. Kada se našao iza rešetaka zatvora u Padinskoj Skeli, pokušao je da pobegne, ali pošto je uhvaćen, završio je u samici. Lider radikala juče ga je optužio i za još jedno još uvek nerazrešeno krivično delo.

„Sa Natašom Kandić i Dejanom Atanasijevićem ste dogovorili da na prozoru njegovog stana postavite ručnu bombu, takozvanu kašikaru, i da osigurač bombe vežete za prozorsko okno. Je l’ tako?, upitao je Šešelj VS-033 u jučerašnjem unakrsnom ispitivanju, verovatno misleći na Dejana Anastasijevića, novinara „Vremena”, koji je svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću.

„Ovo je čista laž. Ovo je van pameti”, odgovorio je svedok.

„I onda je Dejan Atanasijević držao konferenciju za štampu i optužio da sam ja preko moje supruge Jadranke Šešelj poslao poruku određenim kriminalcima da oni to urade u moje ime. Je l’ tako. To je bila ta režija?, nastavio je Šešelj.

„Ovo je čista laž što ste sada rekli”, ponovio je VS-033.

„A kada ste, gospodine VS-033, bacili na beogradsku džamiju ručno izrađenu bombu, pošto ste vi stručnjak za eksploziv. Je l’, to bilo u decembru mesecu”?, upitao je Šešelj.

„Ne znam”, odgovrio je svedok.

„Policija je uspela da vas otkrije tek 1996. godine, je l’ tako?”, dodao je Šešelj.

„Tako je”, potvrdio je zaštićeni svedok tužilaštva.

„Vi ste u vojsci obučeni za rukovanje eksplozivom?”, nastavio je Šešelj.

„Tako je”, odgovorio je VS-033.

Šešelj je u sudnici prikazao i Rešenje uprave za suzbijanje kriminaliteta Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije od 20. aprila 1996. godine iz koga se vidi da je ovom svedoku, pre nego što je policija shvatila da je on bacio bombu na Bajrakli džamiju, bio određen pritvor zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćenog nabavljanja i držanja eksplozivnih materija i municije.

Svedok je juče potvrdio i da je bacio bombu na džamiju zato što mu je njegov drug Vlada na samrti to saopštio kao svoju poslednju želju.

Pred beogradskim sudom svedok je svoja dela objašnjavao time što je u to vreme smatrao da je bolje da on pravi kontrolisane eksplozije u džamiji i katoličkoj crkvi nego da to uradi neko drugi ko to ne zna, pa da nekontrolisano izvrši pokolj.

VS-033, zaštićenog lika i glasa, najvećim delom je svedočio na sednici zatvorenoj za javnost. U delu koji je mogao da se prati preko Interneta rekao je da je kao građevinac bio„građansko lice na službi u JNA”. Po izbijanju sukoba u bivšoj SFRJ, sledeći porodičnu monarhističku tradiciju,jer su, kako je rekao, svi njegovi pre Drugog svetskog rata bili za kralja, otišao je u Ratni štab SRS-ai prijavio se u dobrovoljce. Kasnije, 1992. godine, on je napustio SRS jer je shvatio da „radikali nisu za monarhiju”, ali pred haškim sudom protekle nedelje on je Vojislava Šešelja označio kao glavnog gazdu Srpske radikalne strankei njenih dobrovoljaca.


LJ. Milisavljević
[objavljeno: 03/04/2008.]


 
Quote
Anonymous: Vratnica Usa
 April 03 2008 19:01 PM  


Dal je Ovo Moguce? Dejan Anastasijevic Iz VREMENA, pa on je Stalno pljuvao protiv Srba na BBC yu, al Ga Seselj Sada Otkrio.E moj Deajne ,,Ako Baba Laze ,Trag ne Laze".


 
Quote
Anonymous: APS i Nista Mane , Nego APS
 April 03 2008 19:47 PM  


Komentari
Čet, 03/04/2008 - 08:02 — veljko (nije verifikovan)
A šta bi sa Atanasijevićem i njegovom "bombom". Kada je kolega Nataše Kandić svedočio i kad ga je Šeku hvataou u laži ne samo sudija nego i tužiteljko su bile ZGRANUTE, koga im je Kandićka, "Hrvatska Danica" poslala da svedoči. U jednom trenutku sudija je zaprepašten izgovorio .."Vi ste bacali bombe i na crkvu, i na džamiju, na civile, podmetali bombu pod autobuse, a niste radikal, za koga ste to radili".. tako smo došli do hrvatske Danice i istraživačkog novinara. E ako sada njih dvoje ne budu uhapšeni ja stvarnio ne znam šta misle naši tužioci. Kurvin sin je pola godine napadao sve živo zbog "bombe" pod prozorom, da bi se ispostavilo da je njegov kompanjon glavni za takve stvari.


 
Quote
Anonymous: Za Vratnica USA Ljiljana Milosavljevic
 April 22 2008 18:47 PM  SESELJ I KARLA PONTE

Šešelj: Karla napisala lažnu optužnicu
Sudija Žan-Klod Antoneti ne isključuje mogućnost da zatraži od bivše tužiteljke da objasni detalje iz svoje knjige

Vojislav Šešelj u haškoj sudnici (Foto RTS) Vojislav Šešelj je od pretresnog veća zatražio da se izjasni o knjizi Karle del Ponte „Lov – ja i ratni zločinci”, odnosno o lažnoj optužnici koju je, po njemu, Karla del Ponte protiv njega napisala po nalogu bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića. U knjizi, koju „Politika” u nastavcima objavljuje ovih dana, između ostalog piše da je bivši premijer Srbije Zoran Đinđić bivšoj glavnoj haškoj tužiteljki rekao „vodi Šešelja i više nam ga ne vraćaj”.

Pošto je predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti kazao da ovu knjigu nije pročitao i da zaista nema pojma šta u njoj piše, zatražio je od optuženog da objasni o čemu tačno želi da pretresno veće donese odluku.

Podsećajući da je Karla del Ponte bila dugogodišnji glavni tužilac Haškog tribunala i da je objavila knjigu memoarskog karaktera u kojoj piše da je, pošto joj je bivši premijer srpske vlade Zoran Đinđić rekao da vodi Šešelja, ona protiv njega podigla optužnicu, Vojislav Šešelj je kazao da, ako je ovo tačno, Karla del Ponte mora da podleže krivičnoj odgovornosti kao i da sudsko veće mora da se izjasni o validnosti optužnice.

„Ogromne to posledice izaziva. Iz toga možete naći objašnjenje otkuda toliko lažnih svedoka koji defiluju ovde pred vama, na koji način oni pričaju svoju priču i slično”, rekao je optuženi sugerišući sudijama da za početak nalože službama suda da prevedu na engleski i francuski jezik sve delove knjige gde se spominje njegovo ime.

Zatim se za reč javio zastupnik tužilaštva Matijas Markusen. On je takođe rekao da nije pročitao spornu knjigu, ali je izneo stav da bi u ovakvoj situaciji odgovarajući pravni lek bio da optuženi dostavi zahtev da se ispitaju zloupotrebe položaja bivšeg tužioca.

Predsedavajući sudija Antoneti se složio sa tužiocem. Sudija je rekao i da Šešelj ima pravo da traži da se delovi knjige koji se tiču njega prevedu na srpski jezik kako bi mogao da potkrepi svoje navode u zahtevu.

„Za sada ne isključujem nijednu mogućnost, uključujući i to da zatražim od gospođe Karle del Ponte da dođe ovde i objasni o čemu se radi. Ali, da bi se bilo šta učinilo mi prethodno od vas moramo dobiti podnesak”, rekao je sudija Antoneti.

Šešelj je najavio da će Sekretarijatu dostaviti pismeni podnesak, ali, po njemu, ovaj problem daleko prevazilazi interese jednog optuženog u jednom predmetu.

„Ja ovde ukazujem na veoma krupne stvari koje se ne tiču samo mog konkretnog interesa u ovom predmetu već ruše kompletan tribunal. Podsećam vas da član 16. stav drugi Statuta tribunala glasi: „Tužilac deluje nezavisno, kao zasebni organ međunarodnog suda. On ne sme ni tražiti, ni primati uputstva od bilo koje vlade, niti od bilo kog drugog izvora. A u knjizi Karle del Ponte se kaže: „Đinđić mi u vezi sa Šešeljem upućuje samo jedan zahtev – vodi ga i nemoj više da nam ga vraćaš”. To stoji u knjizi Karle del Ponte”, rekao je Šešelj.

Zoran Krasić, glavni Šešeljev pravni savetnik, juče je za „Politiku” rekao da je Šešeljev pravni tim još u leto 2007. pripremio zahtev da sud odbaci sve optužbe protiv Šešelja uz navođenje svih povreda prava na pravično suđenje u okviru čega su navedeni i lažni svedoci koji treba da potvrde lažne optužbe . „Ovo što je Karla napisala samo potvrđuje ono što Šešelj od početka tvrdi, a to je da je optužnica protiv njega politička”, kaže Krasić.

Optuženi je juče skrenuo pažnju sudijama i na to da još nije čuo da je neko zvanično u ime Haškog tribunala reagovao povodom „laži plasirane u Beogradu, s pozivom na izvore bliske tribunalu”, da se on u Sheveningenu sastajao sa advokatima Ramuša Haradinaja, na šta mu je sudija Antoneti rekao da je tražio od savetnika pretresnog veća da proveri ove navode i da je odgovor iz pritvorske jedinice bio da nikakvih kontakata nije bilo. „To znači da se vi niste susreli sa advokatima Haradinaja”, naglasio je pretpretresni sudija.

Šešelj je prošle nedelje povodom pisanja jednog domaćeg lista da se sreo sa advokatom odbrane Ramuša Haradinaja tražio od veća da se tribunal službeno oglasi povodom toga.


Ljiljana Milisavljević
[objavljeno: 23/04/2008]


 
Quote
Anonymous: Ljiljana milisavljevic zaVratnicausa
 May 29 2008 17:36 PM  


Veštak zapanjio sudiju Antonetija
Lider radikala Vojislav Šešelj otkrio da je Andraš Ridlmajer u poruci prijatelju napisao da je SRS neofašistička partija

Ljubiša Petković (arhivski snimak) Lider radikala Vojislav Šešelj ove nedelje je po svom oprobanom receptu u haškoj sudnici rušio moralni kredibilitet Andrašu Ridlmajeru, direktoru Dokumentacionog centra za islamsku kulturu pri Harvardu, veštaku tužilaštva za štete pričinjene na verskim objektima, optužujući ga da je svetskoj javnosti lažno prezentirao određene periode bosanske istorije, da nije nikakav veštak već fotoreporter i putopisac, te da su džamije u BiH uništavali Hrvati, a ne Srbi. Ridlmajer se Šešelju posebno zamerio kada je 13. marta ove godine na jednom blogu objavljeno da su, po njegovom mišljenju, srpski radikali neofašistička partija.

Na Šešeljevo pitanje „da li smatrate da sam ja fašista”, Ridlmajer je za vreme unakrsnog ispitivanja rekao: „Vi imate svoju ideologiju, čuo sam da vas tako nazivaju.”

Na sledeće pitanje, da li kao istoričar smatra da je SRS, najveća politička stranka u Srbiji, fašistička, veštak je odgovorio da se ne bavi političkim naukama, ali da veruje da je to stranka koja ima ekstremne nacionalističke stavove i da je zbog toga neki ljudi ocenjuju kao fašističku.

Posle toga optuženi je u sudnici prikazao tekst do koga je došao samo njemu znanim kanalima, a u kome crno na belo piše „trenutno u političkoj krizi u Srbiji mogu svakako profitirati radikali koji su pod vođstvom Šešeljevog naslednika Nikolića pokušali da promene imidž i da se manje prikazuju kao neofašistička partija nego što oni u stvari jesu”.

Ridlmajer je potvrdio da je ovo napisao, ali kako je rekao ovde nije reč o publikaciji nego o i-mejl poruci koju je poslao jednom prijatelju koji je tu poruku stavio na svoj blog (veb-strane neformalnog karaktera gde ljudi komentarišu tekuće događaje). Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti je na ovu izjavu reagovao rekavši da je zapanjen.

„Vi ste već svedočili u više predmeta koji su bili medijski zanimljivi i znali ste da ćete biti ne samo svedok nego i veštak tužioca. Vi znate da veštak po definiciji mora da bude nezavisan…Nije li vam palo na pamet da postoji problem da se ovako nešto objavi i činjenica da vi ovde svedočite”, pitao je Antoneti.

Ridlmajer je odgovorio da je i sam bio iznenađen kada je video da je to objavljeno, ali i da je u ovom predmetu on veštak za druga, a ne za politička pitanja.

Na zahtev tužilaštva Ridlmajer je sastavio izveštaj o uništavanju kulturne baštine Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine, odnosno sproveo istraživanje o uništavanju nesrpske kulturne baštine u opštinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Brčko, Mostar, Nevesinje. Na širem području Sarajeva – Ilidži, Ilijašu, Novom Gradu, Novom Sarajevu, Vogošći i u Zvorniku.

Stepen oštećenja objekata Ridlmajer je podelio u pet kategorija – od „neoštećenih” do „gotovo” ili „potpuno uništenih”. Od 158 pregledanih objekata (120 muslimanskih i 38 katoličkih) nijedan nije bio u tako dobrom stanju da bi se mogao svrstati u prvu kategoriju, dok je 90 odsto islamskih i 82 odsto katoličkih objekata svrstano u kategorije „gotovo” ili „potpuno uništeno.”

Na pitanje lidera SRS, koga haško tužilaštvo, između ostalog, tereti i za „bezobzirno razaranje javne i privatne imovine”, u koju spadaju džamije i katoličke crkve, i pitanje predsedavajućeg sudije zašto se veštak bavio samo katoličkim i muslimanskim objektima, zastupnik tužilaštva Matijas Markusen je, u ime naručioca posla, rekao da bi tužilaštvo istraživalo i da je Šešelj uništavao pravoslavne objekte.

Ridlmajer je do sada u tribunalu svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću, Momčilu Krajišniku, Milanu Milutinoviću i kooptuženima, i pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi BiH protiv SCG. Ali, po Šešelju, izveštaj koji je u predmetu protiv njega dostavio sudu je jednostran i tendenciozan i iz njega proizlazi da su samo Srbi zločinci koji su uništavali džamije i katoličke crkve. Šešelj je u tokom unakrsnog ispitivanja pokazao i tekst objavljen u leto 1993. godine u kome je Ridlmajer napisao da su srpski nacionalisti u RS doneli rasne zakone protiv mešanja gena po kojima je svaki nesrbin koji bi oženio Srpkinju, ili imao seksualne odnose s njom, počinio zločin.

Na Šešeljevo pitanje da li je naknadno saznao da ovo nije tačno, veštak je rekao da sada zna da su neke stvari koje su objavljene u štampi bile preterane, ali i da su neke potvrđene poput nošenja trake oko ruku ili obeležavanja kuća.

Optužujući ga da je opet slagao da su pripadnici nesrpske nacionalnosti morali da nose bele trake, Šešelj ga je upitao zašto kada je saznao da nije bilo zakona protiv genetskog mešanja nije napisao novi tekst i izvinio se intelektualnoj javnosti. U tom trenutku se umešao tužilac Mandis primedbom da optuženi ne može optuživati svedoka da laže. Po pitanju laži i lažnog svedočenja sudija Antoneti je optuženom rekao da kad kaže nekome da izgovara laži to treba i da dokaže, a čak i da to dokaže mora da pokaže da je onaj ko je lagao to činio namerno.

Ljiljana Milisavljević


 
Quote
Anonymous: Bg. Politika
 June 07 2008 20:51 PM  
Svet

Samo flaster može da ućutka Šešelja
Tužilaštvo zahteva od sudskog veća da preduzme mere protiv lidera radikala
Lider radikala dr Vojislav Šešelj se ove nedelje u haškoj sudnicu ponašao kao u svom amfiteatru. Sudskom veću je objašnjavao šta bi on radio da je kojim slučajem na mestu sudije. Tužioce je optužio da podmeću dokaze kao kukavičija jaja, svedoka VS-1055 da laže, a svedočenje VS-1111 ocenio nebitnim.

Podsećajući Šešelja da se u ovom predmetu ne sudi tužilaštvu nego njemu, kao i da pretresno veće nije obavezno da odgovara na pitanja optuženog, zastupnik tužilaštva Deril Mandis je zatražio od pretresnog veća „da preduzme nužne mere kako bi se okončali napadi na integritet sudskog veća i tužilaštva”. Da bi se „zaustavilo ponašanje optuženog”, po njegovom mišljenju, mogla bi da se razmotri i mogućnost da mu se nametne advokat.

Šešelj se inače četiri godine borio da mu ukinu nametnutog branioca koji mu je bio dodeljen čim je stigao u Sheveningen. Pravo da se brani sam vraćeno mu je tek posle štrajka glađu, a sudija Antoneti mu je na početku suđenja obećao da će se on, ako bude ugroženo Šešeljevo pravo da sam sebe zastupa, povući iz ovog procesa.

„Ja bih mogao i flaster da stavim na usta gospodinu Šešelju. To bi možda bila moguća mera, ali to svakako ne bi bilo pravedno”, rekao je početkom ove nedelje Antoneti tužiocu.

Situacija u sudnici se zaoštrila u utorak kada je Šešelj unakrsno ispitivao zaštićenog svedoka VS-1111 o zločinima u Ilijašu 1992. Ovo svedočenje po njemu je nebitno zato što nije uspostavilo nikakvu vezu između zločina i Srpske radikalne stranke, ili njega kao njenog lidera. „Ovo je bio već 23 svedok tužilaštva, a te veze još nema”, rekao je Šešelj.

Šešelj je tog dana napao tužilaštvo da je pre nego što je u sudnicu došao svedok VS-1111 sudijama „kao kukavičije jaje” dostavilo niz dokumenata, među kojima i nekoliko naređenja nekadašnjeg poverenika Predsedništva bosanskih Srba za opštinu Vogošća Nikole Poplašena koji je 2003. godine isključen iz SRS. Kako tužioci o Poplašenu nisu ništa pitali svedoka VS-1111, Šešelj ih je optužio za „podmetačinu” koja je sudije trebalo da navede na pogrešan zaključak o vezi Poplašena sa SRS-om.

Sledećeg dana Šešelj se požalio da je sudija Flavija Latacni agresivna prema njemu.

„Ne znam, ali ja prema vama nisam agresivna”, odgovorila je Latacnijeva.

„Ja sam malo poput vas. Govorim dosta kategorično, otvorenim glasom i vi to morate razumeti zato što vi dobro znate da postoje određeni karakteri. Možda je takav moj karakter, moj temperament. Ne radi se o agresivnosti već o načinu predstavljanja određenih stvari”, dodala je članica sudskog veća iz Italije.

„Ja se takođe nadam da vi ni u jednom trenutku niste pomislili da sam ja agresivan prema članovima sudskog veća”, uzvratio je optuženi.

„Kako ja uopšte mogu biti agresivan prema vama. Sva vlast je u vašim rukama. Ja se samo borim za delić mojih prava”, rekao je pomirljivo Šešelj.

Ali, iako je od kada je suđenje počelo više puta od veća i tužilaštva upozoren da ne koristi izraz lažni svedok, on je u sredu na samom početku unakrsnog ispitivanja svedoku VS-1055 rekao: „Ja znam zašto ste vi uzbuđeni, zato što ste lažno svedočili. Nemojte da pravite scene u sudnici.”

Sudija Antoneti je odmah reagovao. Obraćajući se svedoku, kazao je:

„Nemojte se bojati. On postavlja pitanja. Vi na njih odgovarate. Za sada nema nikakvih problema.”

Usledio je dijalog između optuženog i svedoka.

Šešelj: „Ne tučem nikoga.”

Svedok: „Tukli ste dovoljno.”

Šešelj: „Dobro, onda sam dovoljno istukao. Neću više.”

Svedok VS-1055, iz Lješeva kod Ilijaša, posvedočio je da su srpske snage napale njegovo selo 4. juna 1992, a da su njega i susede iz podruma jedne kuće izveli ljudi Vasilija Vidovića zvanog Vaske koji su „nosili oznake četničke organizacije: mrtvačke glave, kokarde, šubare i šajkače”. VS-1055 tvrdio je da je ova grupa početkom aprila 1992. došla u Ilijaš „s kninskog ratišta”. Šešelj je ranije rekao da je Vidovića u leto 1993. proglasio „četničkim vojvodom” zbog „izuzetnih ratnih zasluga”, ali i da su se svi dobrovoljci koje je iz Srbije poslao SRS povukli iz BiH u maju 1992, a da je Vidović ostao u Ilijašu jer je tu rođen.

Svedok je rekao i da je Vidovića poslednji put video na televiziji, kako kao telohranitelj vadi pištolj da bi Šešelja zaštitio od mase koja ga je okružila. Šešelj je tvrdio da je VS-1055 lažno svedočio i da su mu izjavu pripremile „muslimanske vlasti” u BiH.

Vojislav Šešelj se žalio da mu je oduzeto vreme i da on nije imao na raspolaganju puna dva sata za ispitivanje ovog svedoka, koliko je imalo tužilaštvo. Sudije su tvrdile da on nije pretrpeo nikakvu štetu, već da nije poštovao pravila i da je svojim komentarima nepotrebno trošio vreme tužioca.

Na kraju, Šešelj je najavio da će preko vikenda da razmisli da li će da donese odluku da unakrsno više nikoga ne ispituje.


Ljiljana Milisavljević
[objavljeno: 06/06/2008


 
Quote
Anonymous: Bg Politika
 June 07 2008 21:06 PM  Petar , 06/06/2008, 01:46
Po ko zna koji put taj famozni Haski sud potvrdjuje da su kadije koji tuze i koji sude. Nije nikakvo cudo da se "begunci" ne predaju takvoj pravdi koja je rezervisana izgleda iskljucivo za Srbe. Sada postaje sve jasnije da sprega izmedju haskog suda i domace proevropske bratije ne obecava nista dobro za ishod sudjenja Seselju.

mdrobac , 06/06/2008, 07:27
Franfurte Algemeine Zeitung,je objavio interesantan članak, koji ukazuje da gospodin Šešelj nastavlja putem Slobodana Miloševića(umrlog u šengenu pod sumnjivim okolnostima),kako bi dokazao da je haški tribunal politički sud,i orijentisan samo kako bi dokazao da su Srbi krivi za sve što se desilo na balkana,uz dodatak da je ministar Genšer(Nemačka i Vatikan) učestvivaoli u raspadu bivše Yugoslavije(komunističke tvorevine na balkanu).Novinar Bilda je čak izjavio da bi Šešelj možda i mogao okrenuti stranicu i dokazati ko su stvarni krivci??i ko odgovoran za raspad bivše Yugoslavije,uz napomenu da je negde oko Subotice osnovana nekakva nova Yugoslavija???

veljko , 06/06/2008, 08:59
Uhvaćen da podmeće nerelevantne dokumente tzv. tužilac je rekao povišenim tonom "Ne sudi se tužilaštvu, nego gospodinu Šešelju". To je ipak malo veća i duža priča ko kome sudi. Jednom drugom prilikom Šešelj je rekao "Vi sudite meni, a javnost sudi vama". Ljudi gledaju i slušaju pa vide i čuju ono što vide i čuju, a tumačiti i objašnjabvati mogu kako hoće. Neko mudar je odavno rekao čovek uvek i jedino priča samo o sebi. I vaš komentar i moj je više priča o vama i meni nego o Šešelju i sudu. Snimci su tu, dokumenti takođe, izjave svedoka takođe, a i vremena ima. Cela je večnost pred nama, dugo će se svaka izgovorena i napisana reč obrtati i ovako i onako, u raznim okolnostima i pod raznim pritiscima i bez njih. Istorija počinje da radi svoj posao. Sa druge strane na neki način je u pravu i onaj svedok što reče, "pare su u (svedokovom) džepu, a on (Šešelj) je u zatvoru". Ono što na mene u ovom suđenju ostavlja najupečatljiviji utisak je da sudije koje će Šešelju izreći jedno dvadest godina zatvora, ako je Haradinaj nevin, Šešelj, a i ja i svaki Srbin, smo krivi sigurno, se trude da stvore utisak da Šešelj ima fer suđenje. Znači svesni su da će to neko nekad vrednovati. Sa druge strane tužilaštvo i deo naše javnosti bi zaista stavili flaster na usta Šešelju, da se ne čuje njegova argumentacija. Sa druge strane, i Šešelj i mi njegovi navijači, ja to jesam, bi zaista želeli da čujemo sve što neko ima da kaže loše o njemu. Tako i vama predlažem, kad već mislite i pišete o njemu loše, što vi ne odete tamo i posvedočite to što imate, a onda da vas on malo unakrsno ispreskače. Kako bi to smešno ispalo, vozao bi vas i driblao kao i prethodnih 23 na naše uživanje i utehu. Neku utehu. Meni je stvarno uteha da vidim kako Šešelj pobeđuje silu i nepravdu u moralnom i pravnom smislu. A kiseli komentari i još kiselije face su potvrda da je u pravu.

Svetislav Kostić , 06/06/2008, 10:34
U strucnim krugovima ne postoj ni najmanja sumnja da se iza paravana krivicnog postupka skriva jedan politicki proces, u kojem haski tribunal postavlja vlastita pravila, koja omogucavaju jednu igru u kojoj svaka uspjesna odbrana „optuzenika“ moze svaki put da se izmjeni na stetu optuzenog Srbina. Seselj je imao dovoljno vremena da tokom pet godine prozre taktiku tog egzekutora pod plastem NATO „pravosudja“. Polozaj u kojem se nasao Seselj i pre njega drugi Srbi, ne bi bio moguc bez jednostranosti zapadnih medija i njihovih izliva mrznje prema Srbima uopsteno, u cemu su nadmasili sve ono sto je o namjestenim procesima u pocetnim fazama komunizma poznato. Sto se jedva moglo ocekivati od takozvanih slobodnih medija na Zapadu. Nepristrasni Posmatraci dozivljavaju sudije koji idu optuzbi na ruke gje god je moguce. Srbi pod optuzbom prepusteni su na milost i nemilost jednog tribunala koji se svim sikanama sluzi da bi optuzeniku ognanicili pravo na samoodbranu. I uprkos do temelja razdrmanoj optuzbi i ne pomislja da tuzbu odbaci. Protiv Seselja stoji kao osnova konstrukcija jednog „kriminalnog poduhvata“ (joint criminal enterprise), sto predstavlja jednu teoriju zavjere, kao krajnje podesan instrument protiv neomiljenih politicara kojima se na osnovu krivicno pravnih normi ne moze da nahudi. To istovremeno govori o izopacenostima i korumpiranosti zapadnog drustva na „visem nivou“. Najgore sto se jednom optuzeniku moze dogoditi, da padne u ruke sudijama koji rukuju takvim instrumentima.

Drinko Končarević, 06/06/2008, 13:33
Oni koji prate ovaj proces uočili su da jedan broj svedoka izrazito laže. Žašto ih sud u toku procesa nije kaznio? Odgovor je veoma jednostavan: tužilaštvo bi ostalo bez svedoka i proces bi došao u krizu odnosno bio prekinut. Ovo je dokaz da je ovaj proces političke prirode koji kao takav treba da prikrije razbijanje Jugoslavije itd. Zašto se sud ne izjasni o knjizi Karle del Ponte?

MiRa , 06/06/2008, 18:13
Mogu za sebe da kazem da sam neupucen posmatrac, jer sasvim slucajno, po prvi put na TV potrefih bas ova dva dana sudjenja koja su opisana. Sudije, a narocito glavni, drze fasadu ispod koje s vremena na vreme izbije sva njihova povrsnost i nepripremljenost, dok tuzilastvo nema ni te maske pa otvoreno zloupotrebljava svoj polozaj. O svedocima ne treba ni govoriti, njihova "svedocenja" se vise zasnivaju na onome sto su culi od drugih i umislili, nego licno doziveli. Licne dozivljaje precutkuju, jer isti dokazuju njihovu umesanost u zlocinima nad Srbima. Sve to, naravno, izlazi na videlo zahvaljujuci Seseljevoj ostroumnosti. Moj jedini savet Seselju je da se manje nervira i da smanji pogrdan i svadjalacki ton, inace mu je svaka na mestu. Treba samo da povisi ton kad poentira, da napravi dramsku pauzu i zahvali se "svedoku". Zakljucak neka ostavi sudijama i javnosti. Srecno neka mu je u raskrinkavanju neprijateljske zavere!

Dr.Rade Pajovic, 06/06/2008, 18:18
Ocigledno je i nama koji nismo pravnici da tzv."sudjenje"Seselju i mnogim drugima nema bas nikakve veze sa Pravdom ili pomirenjem medju bivsim neprijateljima.Za tako nesto trebao bi Sud sa cvrstim kredibilitetom.Dobronameran!Ovo je samo zalosna komedija koja jos jednom pokazuje stanje dekadencije u kome se Zapad vec poduze vreme nalazi!Neka nam je Bog u pomoci!

Vladimir Mihajlovic, 06/06/2008, 18:21
Gospodin Seselj mi nikada nije preterano bi drag niti mi se svidjalo ono sto on radi a posebno nacin na koji je radio i radi. No s druge strane sam mu zahvalan sto je tamo u Hagu i sto se nadvlaci s tim sudom , koji bi tesko mogao da se time pohvali da zaista sud, koji je neko oformio zarad ponizavanja Srpskog naroda i Srpske drzave. Dace Bog da se i ta prava i jedina isitna dozna ko je taj toliki Srbomrzac koji nas je osudio i pre no sto je sudjenje i zapocelo. Dace Bog da pravda i istina caruje a sve prokletinje da u paklu gore u nepravdi koju pocinise nad mojim Srpskim rodom - Amin !

Haso dodjos , 06/06/2008, 19:01
Gospodin Milan Drobac nije u pravu. Oko Subotice ne osniva se nikakva nova, sa Y, Yugoslavija, nego sasvim uobicajena industrisko-bescarinska zona, istina nesto malo vecih dimenzija, od Kelebije do oba Zednika, Novi Zednik zbog nas dodjosa, prema Rusima do iza Horgosa, a prema Hrvatskoj zahvata Tavankut i Bajmok, gde nas takodje ima u zavidnom procentu. Kada smo se spremali za bezaniju iz Bosne, manje-vise svi smo se slozili da je Suboticki atar, nekako nama najblizi. Obaska sto je svaka peta porodica imala blizi rod u okolini Subotice. Sad da nam neko ponudi milion eura po domacinstvu, dva puta bi razmislili, uzeli bi pare, proveli bi godinu-dve u Bosni, pa opet nazad kraj Subotice. Moj Milane, jabuko sa grane, kada svratis kroz koju godinu do Subotice, nece ti vise padati na pamet da svoju nemacku penziju trosis u Evropi. Niti cemo mi dodjosi jako odrzavati veze sa nasima u Bosni. Oni tamo, mi ovde. Kom opanci, kom jaganjci.

Matija Soskic, 06/06/2008, 19:45
Na samom pocetku sudjenja Seselj je rekao da mu najvise odgovara smrtna kazna. Sudjenje se nastavlja sa Seseljem u ulozi komicara koji umesto da se brani pravi lakrdiju u sudu UN. Oni koji misle da je taj sud protiv Srba izabrali su izgovor slican onome koji upotrbljavaju losi djaci da ih "profesor mrzi". Teski zlocini su pocinjeni i moraju da se osvetle a pocinioci izvedu pred lice pravde, bez obzira koje su narodnosti. Matija Soskic, Kanada (Eh?)


 
Quote
Anonymous: Marija Zaric
 June 18 2008 17:15 PM  


TEMA DANA


Početna > Tema > Šešelj: Imao sam kontakt sa Karadžićem za vikend!

Lider radikala sudskom veću u Hagu priredio dosad najveće iznenađenje
Šešelj: Imao sam kontakt sa Karadžićem za vikend!
Svedok tužilaštva Safet Sejdić tvrdio da je Šešelj novembra ,93 sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem bio na Nišićkoj visoravni. Lider radikala Sejdića uterao u laž i tvrdnjom da je minulog vikenda preko saradnika i Karadžićevog prijatelja stupio u kontakt sa ratnim liderom bosanskih Srba i na taj način saznao da je on spornog dana bio u Beogradu i davao intervju Rojtersu!
Svedok tužilaštva Safet Sejdić izjavio je da je 8. novembra 1993. godine video Vojislava Šešelja na Nišićkoj visoravni u BiH kako u društvu Radovana Karadžića i Ratka Mladića priprema srpsku vojsku za napad.

Pošto je prvo dokumentima dokazao da je, u jeku predizborne kampanje 8, 9. i 10. novembra 1993. bio zauzet intervjuima po Srbiji, zbog čega fizički nije mogao istovremeno da bude i na Nišićkoj visoravni, Šešelj je, pred zanemelim sudijama rekao:

- Preko vikenda sam konsultovao prijatelja Radovana Karadžića i pitao ga gde je on bio na dan bitke. On me je obavestio da je tada bio u Beogradu na intervjuu za televiziju Rojters!

- Ovo je neverovatno! Da li smo vas dobro shvatili? - prekinuo ga je sudija Antoneti.

- Kako ste ga kontaktirali? - umešao se tužilac.

- Uputio sam saradnike da kontaktiraju izvesne ljude koji su u kontaktu sa Karadžićem i zatražio od njih da mi dostave informaciju gde je on bio 9. novembra. Zahvaljujem se prijatelju Karadžiću na ljubaznom odgovoru - sa osmehom je odgovorio optuženi i nastavio: - Pošto nije bilo mogućnosti da od njega uzmem i izjavu jer ne znam ko bi mogao da je overi, naložio sam pravnim savetnicima da potraže eventualne tragove njegovog boravka u Beogradu.

SA ŠEŠELJEM NA TI

Upitan da objasni zašto ni u jednoj od pet izjava od 1996. do 2006. godine nikada nije pomenuo okupljanje srpske vojske na Nišićkoj visoravni, kao ni susret sa Šešeljem u društvu Karadžića i Mladića, Sejdić je odgovarao nepovezano:
- Zato što se nisam setio tebe... Razgovor nije bio o tebi... Nisam znao da ću razgovarati sa tobom, o tebi... Da ću sa tobom biti u sudnici... Na Crnorječkoj visoravni tada te gledao i kao što sam ti naglasio pre tri dana... - bezuspešno je pokušavao da se odbrani svedok.
- Čak mi se devet puta obratio sa per tu - nonšalantno je konstatovao optuženi dr Vojislav Šešelj.

SVEDOK PRETIO ŠEŠELJU

Na predočene izjave očevidaca o tome da je Sejdić dobrovoljno stupio u vojsku RS, ovaj se ražestio i razvikao.
- Gde su ti što vam daju izjave! Zašto oni nisu pohapšeni. Pričalo se da se ne može uhvatiti Karadžić ni Mladić, a vi ste jedini što sve znate o njima. Zašto ih vi ne uhvatite?
- Pre bih svoj život položio, nego što bih ih predao.
- I ja bih vrlo rado dao svoju glavu, al’ bih se tebe rešio za sva vremena - odbrusio je svedok.

Zatim je pokazao fotokopije tekstova iz Borbe i Večernjih novosti od 10. novembra (dan posle bitke), u kojima se navodi da je Karadžić u intervjuu TV Rojters, dan ranije, u Beogradu izjavio „da su Srbi spremni na teritorijalne ustupke“.

- Bez obzira na antagonizam između vas i Šešelja, recite nam da li je tačno da ste lično videli Karadžića i Mladića sa Šešeljom - sumnjičavo je Francuz upitao svedoka.

- Da.

- Kada? Izgleda da su i Šešelj i Karadžić bili na nekom drugom mestu tog dana.

- Koliko znam... da ovaj problem ... - zamucao je svedok

- Dobro, ne znate da odgovorite. Ovaj intervju je mogao da bude i telefonom - konstatovalo je raspravno veće.

- Kako se televizijski intervju daje telefonom?! - umešao se optuženi i objasnio da čak ni helikopterom ne bi mogli da se prevezu, jer su NATO snage uveliko kontrolisale vazdušni prostor iznad BiH.

Sednica je momentalno zatvorena narednih sat vremena, kada je Šešelj najavio da je pokušao slične informacije da dobije i od svog prijatelja Ratka Mladića, ali da će one kasniti dan-dva.

Juče se takođe ispostavilo da Sejdić uopšte nije bio prisilno mobilisan, već da se tokom rata dobrovoljno borio na srpskoj strani. Tužiočev svedok je ostao dosledan izjavi da je bio prisiljen i žučno se protivio dokazima - pisanim izjavama saboraca, učesnika interventnog voda Semizevačkog bataljona u selu Svrake.

Na to je Vojislav Šešelj nanizao iskaze Sejdićevih saboraca, koji su tvrdili da se svedok veoma isticao u borbama i čak ubio desetak muslimana.

- Kada su vas muslimani u Koritima oterali, otišli ste na srpsku stranu i junački se borili. Svi vas hvale! I vaš komšija Miroslav Špirić kaže da ste bili dobrovoljac i na platnom spisku Srba. Slično je izjavio i vaš otac - predočio je Šešelj.

Uz mnogo negodovanja svedoku je tada predočena fotografija drugog bataljona Semizovačke čete, na kojoj se Sejdić prepoznao (prvi sa desne strane) kako među dvadesetak srpskih vojnika u ruci drži automatsku pušku.

- Pitajte vašeg Jovana Čolakovića zašto mi je dao u ruke mitraljez - pobunio se svedok.

- Zato što su vas u jedinici svi voleli. Već sam ih pitao. Sve ste izmislili da biste se opravdali pred vašim muslimanima - završio je


 
Quote
Anonymous: Glas
 January 24 2009 15:05 PM  


“ KAO NAČIN DA SE IZ HAGA ŠTO PRE VRATI LIDER RADIKALA
Šešelj pakuje kofere
Presuda bi mogla da bude urađena u narednih nekoliko meseci i ako bude osuđen na vremensku kaznu provedenu u pritvoru ili neznatno više - eto Vojislava za eventualne ovogodišnje izbore, nadaju se njegovi radikali
BEOGRAD - Vojislavu Šešelju se žuri u Srbiju, tvrde dobro obavešteni krugovi, pa zbog toga i „požuruje presudu“!
Naime, neočekivana odluka dr Vojislava Šešelja da odustane od iznošenja odbrane pred Haškim tribunalom u najavi bi moglo da znači njegov skorašnji povratak u Srbiju.
Ali, na putu njegovoj želji da se što pre vrati, između ostalog, pored mogućnosti da bude osuđen na vremensku kaznu koja premašuje njegovo vreme provedeno u sheveningenskom pritvoru, može da stane i nova optužnica, nedavno podignuta za nepoštovanje suda, za koju je zaprećena kazna do sedam godina zatvora, odnosno 100.000 evra, ili obe.
Tužilaštvu je ostalo svega 18 sati da iznese svoje dokaze optužbe, posle čega bi mogla da usledi i presuda, ali ne postoji vremensko ograničenje koje obavezuje predsednika veća Žan-Klod Antonetija da odluku o Šešeljevoj krivici donese odmah.
Presuda bi, dakle, mogla da usledi u narednih nekoliko meseci, što se između ostalog, ukoliko lider SRS bude oslobođen ili osuđen na vremensku kaznu provedenu u pritvoru, poklapa sa insistiranjem radikala da prevremeni izbori u Srbiji uslede u periodu mart-april.
Iako u Tribunalu odbijaju da spekulišu o ovome jer, kako kažu, još nije stiglo nijedno pisano obaveštenje da Šešelj odustaje od izvođenja dokaza, procedura Tribunala nalaže da se, ukoliko optuženi odustane od svoje odbrane, sudije povlače kako bi napisale presudu.

UBI GA PISANA REČ
Šešelj je dodatno ugrozio svoj skorašnji povratak kući novopodignutom Haškom optužnicom za nepoštovanje suda, jer je u svojoj najnovijoj knjizi, čije ime Tribunal ne navodi u javnom dokumentu, navodno, namerno objavio informacije na osnovu kojih može da se utvrdi identitet trojice zaštićenih svedoka.
NJegov pravni savetnik Zoran Krasić, međutim, nema nikakvu informaciju o kojoj knjizi je reč i ocenjuje novu optužnicu rečima - „pravni skandal“.

Prema praksi Suda, poznato je i još jedno pravilo - da se vreme provedeno u pritvoru uvek uračuna u kaznu, ali i da gotovo bez izuzetka osuđenici izlaze na slobodu pošto izdrže dve trećine robije.
Kao formalni razlog Šešelj je usmeno, početkom godine, rekao da odustaje od izvođenja svojih dokaza, jer mu Tribunal nadzire sve kontakte s pravnim savetnicima i odbija finansiranje odbrane. Poznavaoci političkih prilika u Srbiji, međutim, procenjuju da optuženi „požuruje presudu“ jer očekuje malu kaznu ili čak oslobađajuću odluku, posle koje bi uskoro mogao da se nađe na slobodi. Stoga, njegovu odluku da se odrekne odbrane ocenjuju kao prve znake nestrpljenja da što pre pritekne u pomoć svojoj nedavno osakaćenoj partiji.
U međuvremenu, Šešelj je svom pravnom savetniku Zoranu Krasiću naložio da pripremi materijal kako bi mogao da iznese završnu reč čim Tužilaštvo privede kraju svoj dokazni postupak. Šešelj se u Sheveningenu nalazi od februara 2003. godine, a suđenje je počelo u 7. novembra 2007.

Autor:
Marija M. Zarić
Dodaj novi komentar


 
Quote
Anonymous: Alksandar
 January 24 2009 16:44 PM  


Da je pravde u ovom svetu, Seselj bi se branio sa slobode a ramus haradinaj i hasim taci bi sada lezali dozivotnu robiju...ali pravde nema, pogotovo ne za srbe u hagu! Da vidimo, covek se predao, cekao 2 godine da sudjenje pocne(!!!),uspeo da se izbori za pravo da se brani sam i to dva puta,uskracena mu je pomoc pravnih savetnika a sada mu se zuri?? Ne bih rekao... Seselj je inteligentan covek, malo ekstreman ali nikako lud.Njegova je procena da vise nema vremena, ali ne on vec Srbija.Verovali ili ne, slagali se ili ne, Srbija je izdana, prodana i obezglavljena. Zemlju vode strani agenti koji rade za interes zapadnih korporacija a nikako za svoj narod. Taj isti narod je postao depresivan, pesimistican, beznadezan i sto je najgore nezainteresovan. Za bilo sta! Seselj zna, kao i svi koji su zainteresovani da je Novi Svetski Poredak na korak od realizacije, nece se desiti sutra ali cak i Henry Kisindzer u intervjuu za CNBC pre dve nedelje ocenjuje da je sada pravi trenutak za uvodjenje NSP. Najveci borac protiv NSP-a iz naseg regiona je Vojislav Seselj.Po meni, to je razlog njegove "zurbe" nazad jer Srbija je na korak od ropstva. Mislite da sam lud, mislite da sam paranoican...mozda jesam a mozda i nisam...videcemo!


 
Quote
Anonymous: Glas!
 February 10 2009 20:07 PM  


SESELJU PRETI LIKVIDACIJA !

BEOGRAD - Vojislavu Šešelju, predsedniku SRS, sprema se likvidacija u Haškom tribunalu, upozoravaju članovi njegovog pravnog tima, koji tvrde da su ovog puta najozbiljnije zabrinuti za život svog predsednika. Slavko Jerković kaže da bi smrt lidera radikala odgovarala i vladajućem režimu u Srbiji i Haškom tužilaštvu.

- Mislim da postoji sporazum između vladajućeg režima i Haškog tužilaštva da se Šešelj ne vrati. Njegov dolazak u Srbiju potpuno bi poremetio političku scenu. Šešelj bi sprečio dalje rasparčavanje Srbije. I Haškom tužilaštvu bi odgovarala njegova smrt - naglašava Jerković.


 
Quote
Anonymous: M Jovanovic
 February 11 2009 20:51 PM  


RASKOL U Hagu zbog Šešelja
Prihvatajući zahtev tužilaca za prekid suđenja, sudije su „pristale da budu instrument sila izvan Tribunala“, ocenio je lider radikala i dodao da je odavno jasno da se ovaj proces ne može okončati na pravi, prirodni, pravni način, jer bi u tom slučaju morala da bude doneta oslobađajuća presuda
HAG/BEOGRAD - Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo je juče da, na zahtev Tužilaštva, do daljeg prekine suđenje Vojislavu Šešelju, saopštio je sud u Hagu.
Predstavnica Tribunala Nerma Jelačić izjavila je da je veće predsedavajućeg sudije Žana-Kloda Antonetija, većinom glasova, odlučilo da do daljeg ne sasluša preostalih nekoliko svedoka optužbe. Iz do sada saopštenog proizlazi da je sudija Antoneti bio protiv prekidanja suđenja, a da su za glasale sudije Frederik Harhof i Flavija Latanci. O tome kada će i da li će suđenje biti nastavljeno, sudsko veće će odlučiti naknadno.

LAŽNO SVEDOČENJE
Tužioci Haškog tribunala potvrdili su juče na suđenju Vojislavu Šešelju da nemaju dokaza za tvrdnju iz optužnice da je Šešelj u martu 1992. održao miting u Malom Zvorniku i pozvao na proterivanje muslimana iz susednog Zvornika.
Tužilac Matijas Markusen rekao je da su pretrage arhiva, novinske dokumentacije u BiH i Srbiji i Šešeljevih knjiga, pokazale da je Šešelj govore u Malom Zvorniku održao u avgustu 1990, kao što je i sam optuženi tvrdio, i u martu 1993. godine. Nisu nađeni dokazi o mitingu koji je, po optužnici, održan u martu 1993. godine, dve nedelje uoči napada srpskih snaga na Zvornik i zločina nad muslimanima, rekao je tužilac Markusen.
Šešelj je zatim zatražio da sudsko veće pokrene postupak zbog „lažnog svedočenja“ protiv svedoka VS-2000, kao i protiv tužilaca koji nisu proverili njegove tvrdnje.
TUŽILAŠTVO TRAŽI DOKAZE
Advokat Toma Fila je rekao da je Šešelju suspendovano suđenje da bi Tužilaštvo moglo da nabavi još dokaza protiv njega koje nemaju. Dodao je da će formalno da ga tuže za knjigu, u kojoj su sve informacije objavljene, zajedno sa drugim materijalima, poput odlomka iz pisane izjave jednog od ovih svedoka, čije je objavljivanje zabranjeno.
ZA ŠTA JE OPTUŽEN?
Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini 1991-93. godine.
On je 21. januara dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala, zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka, čiji je identitet po nalogu Pretresnog veća bio zaštićen od javnosti.

U trenutku donošenja odluke o prekidu, tužiocima je ostalo manje od sedam sati za izvođenje dokaza protiv Šešelja.
Antoneti je rekao da je do kraja suđenja ostalo veoma malo, i da nema potrebe za prekidom suđenja. Takođe je sugerisao Šešelju da se žali na prekid suđenja.
Šešelj je juče izjavio da su sudije sprečile da proces protiv njega bude okončan na „jedini pravni i prirodni način“ - „oslobađajućom presudom“.
- Ovo suđenje je odavno izgubilo integritet zbog onolikog defilea lažnih svedoka optužbe - rekao je u sudnici Šešelj, uzvraćajući na argument Tužilaštva da je „integritet postupka kompromitovan“ pretnjama svedocima, zbog čega su sudije prekinule suđenje.
Napominjući da mu je „odavno jasno da se ovaj proces ne može okončati na pravi, prirodni i pravni način“, Šešelj je sudijama rekao: - Vi biste u tom slučaju morali doneti oslobađajući presudu i isplatiti mi odštetu za šest godina provedenih u pritvoru i sve patnje.
Ali, jasno mi je da se s tim nikada neće pomiriti NATO, SAD, EU, makar mi pripisali da sam ubio Džona Kenedija i bacio atomsku bombu na Hirošimu.
Prihvatajući zahtev tužilaca za prekid suđenja, sudije su „pristale da budu instrument sila izvan Tribunala“, ocenio je Šešelj.
Lider SRS je ponovio da je 2003. „optužen po nalogu Zorana Đinđića“, tadašnjeg premijera Srbije, i da je to u svojim memoarima potvrdila bivša glavna tužiteljka Karla del Ponte.
Predstavnica Tužilaštva Olga Kavran nije juče mogla da nagovesti koji će biti sledeći potezi tužilaca, osim što je ponovila da je zahtev za prekid podnet zbog „narušenog integriteta postupka“.
Sredinom januara zastupnici optužbe su tražili da proces bude prekinut zbog tvrdnji jednog zaštićenog svedoka da su mu Šešeljevi saradnici pretili, ali su se tome u sudnici usprotivili i predsedavajući sudija i optuženi Šešelj.
Tužilac Deril Mandis je zahtev tada obrazložio tvrdnjom da je „integritet postupka kompromitovan“.
Šef pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja u Haškom tribunalu Zoran Krasić ocenio je juče da odluka o odlaganju suđenja lideru radikala na neodređeno vreme predstavlja pravni skandal.
- Suđenje je prekinuto na neodređeno vreme, a poznato je da je preostalo 18 sati pre isteka roka za izvođenje dokaza optužbe i to predstavlja pravni skandal, koji nije zabeležen u istoriji prava - rekao je Krasić.
Prema njegovim rečima, „Tužilaštvo nije projektovano da izgubi u normalnom postupku, a Haški tribunal nije navikao da u sudnici pobedi istina i zbog toga se pribegava sporednim sredstvima, čime se postupak dovodi u pitanje i urušava“.
Krasić je naveo da se može zaključiti da je odluka doneta u sklopu zahteva iz juna, kojim je traženo da se Šešelju nametne branilac i da se protiv njega pokrene poseban postupak zbog nepoštovanja suda.
- Suspendovanje suđenja je verovatno doneto zbog nepoštovanja suda. Oni samo kupuju vreme da bi ga što duže zadržali u sudu. Nemaju ništa protiv njega, nemaju nikakve dokaze da bi ga zadržali. Verovatno planiraju da sa njim postupak završe isto kao i bivšim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem - zaključio je Krasić u izjavi za Glas.

Autor:
M. Jovanović
Dodaj


 
Quote
Anonymous: Stublinski
 February 12 2009 15:03 PM  


Čet, 12/02/2009 - 13:08 — S T U B L I N S K I (nije verifikovan)
ŠEŠELJ JE IZAZIVAO ZEMLJOTRESE, VULKANE i CUNAMIJE

Ako bi pitali aspide Sonju Bi(serko) , Natašu Kandic, Biljanu Kovacevic Vuco, Sonju Liht, Vesnu Pešic, Natašu Micic... zatim vukodlake Milana Nikolica , Cedu Jovanovica, Zorana Hik Ostojica, Nenada Canka, Bojana Kostreša, Žarka Koraca, i ostalu menažeriju iz smehotresne koalicije , svi bi oni posvedočili da je Dr Vojislav Šešelj ne samo verbalni ratni zlocinac, ratni huškac, i "govornik mržnje" vec je izazivao mnogih zemljotresa, vulkana i cunamija na planeti Zemlji. Kad je haško tužilaštvo zapalo u cor-sokak sa svojim vajnim svedocima optužbe koji brkaju babe i žabe, datume, godine, geografiju i balistiku, kad je sve svedoke tužilaštva Dr Šešelj proglasio lažovima a haško tužilaštvo pravnim pacerima i neznalicama. Sluge Cetvrtog fašistickog evropskog rajha, NATO i SAD su se dosetili proverenih inkvizitorskih metoda iz Tauera. Ukoliko ne mogu da ga osude mogu da ga ubiju! Prethodno ce malo da odmaraju, da pauziraju, da kupuju vreme i lažne svedoke. Zar od onih koje su izvodili postoje još gluplji i pokvareniji? Predsedavajuci sudija sudskoga veca gospodin Žan-klod Antoneti je cestit covek i nepotkupljivi sudija. Izdvojio je mišljenje, nije hteo da prekine sudjenje. Video je dovoljno do sada. Harkof i Lataci bi da pomognu tužilaštvu i da li samo tužilaštvu, možda i nekome u Srbiji (a ta pomoć neće biti zaboravljena! SVE SE VRAĆA SVE SE PLAĆA!). Pa da vidimo ko to zenta od Šešeljeve oslobađajuće presude? Skoro svi iz vladajuće smehotresne koalicije. Prvi Vuk Drašković, Drugi je Dinkić, pa Tadić. Međutim, Tomi Nikoliću baš gori pod nogama. Taman počeo da okuplja SAVEZ KOMUNISTA SRBIJE u svoju novu SRPSKU NAZADNJAČKU STRANKU, Dobio pare i prostorije, za centralu i infrastrukturu. Taman što je sa Tadićem napravio tajni sporazum a od Mantera dobio dugoročno obecanje u vidu zelenih $ novčanica.I sad treba da mu Šešelj bane na vrata i sve pokvari. E, pa nemože to tako. Nije Toma tamo neki Iračanin da Šešelja gađa cipelom sa govornice, za gadjanje postoje mnogo efikasnija oružja, oruđa , hemijska i farmaceutska sredstva Toma Bordžija Nikolic ce vec nešto od tih sredstava doturiti haškim tužiocima a potom ce on licno Šešeljevu glavu odneti beogradskom Marašliji Kameronu Manteru. Ko ce ako kum nece! Za zidanje crkve pokajnice nikad nije kasno jel tako Tomo - Vujice Vulicevicu? Na Miloševicevom pogrebu je Ivica Dacic plakao po službenoj dužnosti, na Šešeljevom (daleko bilo) ce volonterski ridati, zapevati i naricati kao sestra Batrićeva ona plačipička general Delic. Toliko mnogo ce ridati da ce i Vučić liti suze (radosnice) niz bijelo izdajnicko lice. Šta da se radi ako tužilaštvu ova gnusna namera ne podje za rukom , ako cestiti sudija Žan-klod Antoaneti raskrinka tu podlu nameru haškog tužilaštva i naših bašibozluka i Juda pa još imenuje i logisticare iz Srbije i dželate iz Haga? Gde cete tada da se sakrijete mali miševi, jude, izdajnici, prodane duše, kameleoni i belosvetski hohštapleri? Gde cete u Bajcetinu ili u MANTERINU?


 
Quote
Anonymous: Opet Ja
 February 13 2009 17:32 PM  


Pet, 13/02/2009 - 10:55 — nije verifikovan)
"VODITE GA I NE VRAĆAJTE GA VIŠE"
Zašto se neko od državnih organa ili makar prepošteni hrišćanin Vladan Batić ne pozabavi ovom rečenicom? Da je glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte ovu rečenicu (naredbu ili molbu) izmislila? Otkud ova rečenica u memoarima Karle del Ponte? Ima li ova rečenica ikakve veze sa ljdskim pravima, sa međunarodnim pravom, sa moralom, sa ljudskom slobodom, ? Šta radi tužilac kad čuje ovakvu rečenicu (molbu ili zapovest)? {tan a ovu rečenicu konačno ima da kaže Međunarodni sud pravde u Hagu? Šta o ovoj rečenici misli doktor pravnih nauka Vladan Batić? Ja na sreću znam šta misli ona pred kojom je Vladan Batić branio doktorat , gospođa Profesor Dr Smilja Avramov Batić, svojim nebulozama, vređa inteligenciju srpskog naroda.(Batić je jednosmeran, prizeman i ispunjen mržnjom ne samo u slučaju Dr Šešelja i Koštunice, skoro da nema čoveka koji ne misli kao on da ga Batić ne bi poslao u neki novi gulag ili na giljotinu "Nema tu nikakve teorije zavere" veli prepošteni Vladan Batić koji Dr Šešelja očima ne može da vidi i koji je u satanizaciji ovog čoveka dobrano učestvovao svojim prizemnim petparačkim tračevima. Ipak nije Batić taj koji umire od straha zbog Šešeljevog povratka u Srbiju. Najviše razloga za strah ima ova smehotresna koalicija.(Vuk, Korać, Vesna Pešić, Dinkić, Čeda, Đelić, Dačić, Palma itd. ) Dr Šešelj o svima mnogo zna, a o prljavim poslovima nekih funkcionera (bivših i sadašnjih) ima registratore i fascikle. Zar je važno kako je došao do tih inkriminisanih dokumenata? Pa šta fali ako ih je dobio i od "laufera"? Ima i belih "Laufera" nisu svi "lauferi" crni, (utopljeni u mito , korupciju i kriminal) Ako se vratimo malo u predistoriju videćemo da je Toma Nikolić taj kome se gaće tresu od Šešeljevog povratka. Kad Služba državne bezbednosti nekom napravi stranku SNS (Srpsku nazadnjačku stranku), a predsednik države mu otvori banku a sve to aminuju njihove gazde iz inostranstva, onda je sasvim jasno da će Dr Vojislav Šešelj sve to upotrebiti kao argument protiv Tomislava Nikolića. Nije prošlo mnogo vremena a Toma Nikolić je pokazao svoje pravo lice. Mali primitivni licemer, a uz to prepotentan i vlastoljubiv, svadljiv i sklon tuči, o srebroljublju da i ne govorim. Onoga dana kada mu je Dr Šešelj predložio da u novoj vladi premijer bude Dr Vojislav Koštunica progovorila je sujeta i mržnja iz Tomislava Nikolića. Samo političar velikog formata može da predloži svog političkog protivnika za premijera. učinio je to Vojislav Šešelj jer je imao odličnu političku procenu i ne samo procenu već i državničku odgovornost. Znao je Dr Šešelj da je Koštunica nepotkupljiv, istinoljubiv i da će očuvati teritorijalni suverenitet i nacionalni, verski, kulturni i istorijski kontinuitet i inegritet države Srbije. Dr Vojislav Koštunica je jedini političar od Svetog Save do današnjih dana koji je radio na stvaranju nacionalnog konsenzusa. Koštunica je , pre svih, usvojio sve pozitivne standarde zapadne demokratije ali nikada nije odstupio od osnovnih nacionalnih načela u kojima Srbija nema alternativu. Ova vladajuća koalicija je interesna grupa cirkusanata kojoj se primiče Tomislav Nikolić ne bi li što ućario. Upravo zbog toga Dr Šešelj nije hteo da mali sujetni Toma bude premijer, jer poslovica kaže nije dobro u istoriji sveta imati dva puta Staljina. Dr Šešelju još jedino može Bog da pomogne i sdudija Žan-klod Antoneti, ovi iz ZES-a će sve učiniti da Dr Šešelj nestane sa lica zemlje. E da su samo oni koji mu žele smrt pa ni po jada ali tu je čitava nevladina menažerija, narkomanski kartel i brojne kukavice, pedofili, homoseksualci, i demo(n)hrišćani.


 
Quote
Anonymous: Reaction
 February 25 2009 18:44 PM  


- Pravni tim za odbranu lidera SRS Vojislava Šešelja pred sudom u Hagu ocenio je juče, povodom šeste godišnjice njegovog boravka u pritvoru Haškog tribunala, da je on obespravljen i diskriminisan u odnosu na druge haške optuženike. Šef pravnog tima Zoran Krasić rekao je da još nema odgovora na pitanje zašto se krši Šešeljevo pravo na suđenje u razumnom roku, kao i da su lideru SRS u Hagu oduzeti pravo na život i sva druga prava.

- Vojislav Šešelj izložen je šest godina najbrutalnijoj torturi. U pitanju je politički progon, jer je bio kost u grlu „dosmanlijske vlasti“ - rekao je Krasić..


 
Quote
Anonymous: Za vas
 March 13 2009 21:30 PM  


Vojislav Šešelj
Prošli rokovi za pravično suđenje

HAG - Optuženi Vojislav Šešelj izjavio je juče da pred Haškim tribunalom ne može imati pravično suđenje zato što su svi razumni rokovi za okončanje procesa „odavno prošli“ i zato što Tužilaštvo „kupuje vreme“.
Tokom jučerašnje proceduralne rasprave, Šešelj je, podsećajući da je u pritvoru Tribunala već šest godina, rekao da su „odavno prošli svi razumni rokovi“ za brzo suđenje na koje mu pravo garantuje statut Tribunala.

- Razumni rokovi protutnjali su pre nekoliko godina. Zato suđenje ne može biti pravično. Nema ništa od razumnih rokova i pravičnog suđenja. U SAD bi me pustili na slobodu posle godinu dana, a optužnica bi bila odbačena - rekao je Šešelj.


 
Quote
Anonymous: Taron
 February 07 2017 23:10 PM  Thanks for stiratng the ball rolling with this insight.


 
Quote
Anonymous: Ph. ANITA!
 February 21 2017 13:27 PM  


Sheshelj is The most knowing Attorney at Law in The contemporary- modern histori I the world! He proved This!


 
Quote
Anonymous: Me
 June 06 2017 18:30 PM  


Lider Ljudskih Prava ,Ko,lider Ljudska Prava, SAD? Pa SAD je Amater- zemlja Ljudskih Prava poceli su 1964 god. Pravda I Sloboda su personalni kriterijum,a ne globalni kriterium; Ljudskih Prava I Slobode ;Duhovne,Politicke,Ideoloske,Fizicke,,Eticke,Esteticke,Moralni,.Kao Primer;SAD I Saudiska Arabija -Vreliki Prijatelji Sve je, na suprotnom taboru, i SAD Lider Ljudkih Prava? Pa ovde ,mora da je neko Lud!


 
Quote
Content generated in: 0.48 seconds
New Topic Post Reply All times are MST. The time is now 12:41 PM.
Normal Topic Normal Topic
Locked Topic Locked Topic
Sticky Topic Sticky Topic
New Post New Post
Sticky Topic W/ New Post Sticky Topic W/ New Post
Locked Topic W/ New Post Locked Topic W/ New Post
View Anonymous Posts 
Able to post 
HTML Allowed 
Censored Content