Home  :  Contribute  :  Advanced Search  :  Site Statistics  :  Directory  :  Forum  :  Media Gallery  :  Links  :  Polls  :  Calendar  
VratnicaUSA
Monday, November 20 2017 @ 12:20 AM MST    Click here to enjoy some music while visiting this web site.

 Forum Index > General discussion > Vratnica History New Topic Post Reply
 Malo Istorije Pologa
 |  Printable Version
Anonymous: Polog
 November 12 2012 12:28 PM (Read 2237 times)  
http://www.mediafire.com/view/?zvaxlxkv8p6ci1h


 
Quote
Anonymous: Polog
 November 12 2012 14:23 PM  Vratnica pages 296-299


 
Quote
Anonymous: Dr.Tetovac
 November 15 2012 17:24 PM  


Pa polog je, oduvek bio Srpski.Zar tu ima, neko i sto da pita. Istorija Pologa je;Kralj Milutin,Car Dusan i Knez Lazar!


 
Quote
Anonymous: Polog
 November 15 2012 20:53 PM  


Kniga bas potvrdjuja da smo svi starosedeoci sa Sar, a pred to verovatno preci Moravce dosle od Gornja Morava.

Da li neko zna malo vise kako Moravce Palo (koji rat itd)? I, pise da smo imale neka crkva Sv Dusi. Ko je ta crkva, zasto ja nemozem da pronajdem u Srpski calendar? Ako nekoj vas imate vise nesto o istoriji Vratnice nego sto pise u knizi, obavezno dodajte ovde..


 
Quote
Anonymous: Z.S P
 November 17 2012 15:28 PM  


Po svemu sudeci, Moravci naseljili su blagi ravan ispod Brda Seniokosa i nazvali sebe Moravci ,jer su prisli iz krajeva reke Morave,a mozda i iz Moravije ,bas u ono vreme Kralja Milutina kao i narod Skopske Crne Gore!.I, dan danas ime Moravce uvek je imalo neko; Preuritetno,postovanjo i oduhovljeno znacenje ,kako po lepoti,a i istoriske zaostavstnje i zavestanosti,a i crkveni posed Klagje! Bar, u mom detinstvu igrali smo se po zidinama autohtonog sela Moravce! Deca ko deca,nismo obracali paznju na znacaju nase istorije i nasa korenja. Bila je i mala crkvica mislim temelje bas na prelomu od Klagja pa do ravnine Moravce.Interesantno je, da bar u moja vremena Moravce je bio najlepsi deo podsenokoskog pogleda! Bio je takv, da ima mesta gde se moglo igrati Mali Fudbal i To, na Sedam -Osam Prostora. Potomci onih Moravcana ,dans su Stepanovci..Sav Taj Posed, i dan danas poseduje ga pleme Stepanovci.. Sto se pak tice crkve Sveti Dusi. Pa Crkve Sveti Dusi ima ih na Stotine.U Vratnici ima samo Mesto Sto se Zove Sveti Dusi sa posebnom poboznoscu ,al ne i Crkviste.Sto znaci Sveta Troica. I uvek se slavi tri dana kao -pedesetnica od Uskrsa ,kad je Sv.Duh [toplina] Sisao na Apostole .Otac Sin i Sveti Duh, Ne zaboravi Bog Je jedan kao i Sunce ; On,Svetlost i Toplina! razmisli o ovome! Puno toplih pozdrava od Z.S.P


 
Quote
Anonymous: Polog
 November 17 2012 16:42 PM  


Bas Sam ponosan na nase Srpsko selo I istoriju!!

Sto se tice temelja Moravca, dal postoj neke temelja danas??

Kad je prvi put Vratnica se pomenja?? Drugo, ovz kniga pise kako su 4 brata vratile se I stvorili Vratnice, I kao svi mahala danas koji slave Sv Petku su potomci tih brata....dal je to tako? Jer ako je Vratnica bilo u defter Turske 1455, onda svi koji su pobegli vratili se tada. Onda ne razumem ako su Kostanecevci potomci kako su oni dosli oko 1750 g iz Kamenaglave? Kniga takodje pise da su Maskocevci vratili iz tog sela? Ako moze neko obavesti na ovom...hvala.


 
Quote
Anonymous: Z.S.P.
 November 18 2012 21:20 PM  


Sasvim logicno , Kostanecevci ,doneli su i svoju Slavu,sa sobom Sv.Petku u Vratnicu! Evo, i Mi ,danas Nosimo nasu Slavu Svetu Petku pa bilo gde, i da smo! . Zar Vratnicki Srbi ne donesose SV, PETKU u Troy Michigan,ne samo ime Svetinje Sv.Petkde,vec i najvecu Srpsku Bogomolju izvan Srbije1?


 
Quote
Anonymous: Polog
 November 19 2012 11:15 AM  
Dal su Kostanecevci starosedeoci u Vratnici, pa su nekada vratile nazad iz Kamenaglave, al su samo stari dosljenici (1750g), i ni su potomci Moravce kako pise u knizi? Znam da je neko od davno meni rekal kako su Kostanecevci isli nazad na Kosovo zbog to sto imali neki rodjaci koji su ostali u tom selu. Ja sam pronasal da je imalo jedna familija u Skulanevo koji su dosli iz Kamenaglave u 1820g, pa su samo oni slavili tu slavu. Danas su jos nekako ostali tu i zovev se 'Slavic', al su imali nadimak u Kamenaglavi 'Bugari'.

Posta nase mahala savrsava 'Necevci', dal je zbog to sto covek se zval 'Kosta Necev'? Jer Necev nije 'obicajno' Srpsko, i znam da puno Pravoslavni iz Kiceva, Debar su pobegli na Kosovo posle Velika Seoba. Necev je tipicno juzna Makedonsko i Bugarsko prezime, koji potice iz imena 'Neco' ili 'Necko'. Zasto naprimer ako nije bilo prezime Necev, mahala nije zvalo se 'Kostanojci' ili 'Kostacevci'? Mislim to je vise priroda nase dijalekt. Na primer, Maskocevci ne su Maskonecevci...


 
Quote
Anonymous: ZSP
 November 19 2012 19:54 PM  


Kostanecevci, il Kostanecej, je staro slavjanski jezik [Aleksinci,Paracinci , Pirocanci,Tetovci,Kumanovci, Skopljanci,Bitoljci,Prizrenci, Gostivarci,sto se i dan danas odrzao u Vratnici,.Ako su kostanecevci bili Bugari zvali bi ih Kostovi,Siskovi,Stepanovi ITD. Verujem imas moj mail, posalji mi, ime tvoje literature sa kojom se opsluzujes,bice mi lakse da vidim i analiziram!


 
Quote
Anonymous: Dr.Tetovac
 December 09 2016 16:42 PM  


Anonymous: Dr.Tetovac
November 15 2012 17:24 PM
Pa polog je, oduvek bio Srpski.Zar tu ima, neko i sto da pita. Istorija Pologa je;Kralj Milutin,Car Dusan i Knez Lazar!


 
Quote
Content generated in: 0.27 seconds
New Topic Post Reply All times are MST. The time is now 12:20 AM.
Normal Topic Normal Topic
Locked Topic Locked Topic
Sticky Topic Sticky Topic
New Post New Post
Sticky Topic W/ New Post Sticky Topic W/ New Post
Locked Topic W/ New Post Locked Topic W/ New Post
View Anonymous Posts 
Able to post 
HTML Allowed 
Censored Content